Upplevelse av svårtillgängliga platser i 360-gradersteknik
Hem EFTER PLUGGET Upplevelse av svårtillgängliga platser i 360-gradersteknik

Upplevelse av svårtillgängliga platser i 360-gradersteknik

Publicerat av: Redaktionen

Nu öppnar Stockholms läns museum ytterligare en plats för digitalt besök.

Under året har vi producerat en film i 360-graders teknik i vilken vi får följa med till Penningby slott.

I Stockholms län finns mängder av spännande och intressanta kulturmiljöer som representerar olika tidsepoker, verksamheter, berättelser och människor. Flera av dessa kan, av olika skäl, vara svårtillgängliga för besök. De kan ligga i oländig natur, vara svårframkomliga, farliga, förbjudna att vistas i eller helt enkelt försvunna.

Upplevelse av svårtillgängliga platser i 360-gradersteknik

Penningby slott filmad med 360-gradersteknik. Foto: Stockholms läns museum.

I Stockholms läns museums uppdrag ingår att öka kännedomen om dessa miljöer för att allmänheten i förlängningen ska besöka och utforska dem. Därför har Länsstyrelsen i Stockholms län gett Stockholms läns museum bidrag för att VR-filma några av dessa besöksmål.

Syftet med filmerna är att med hjälp av360-graders film, arkivbilder och ljudberättelser gör länets kulturmiljöer tillgängliga för alla, även personer med fysiska funktionsvariationer.

Filmerna kan ses och lyssnas på i mobilen, på bildskärm eller VR-headset.

– Penningby är en fascinerande miljö med flera årsringar. Det är extra roligt att få tillgängliggöra byggnadens källare som fortfarande har en väldigt ålderdomlig karaktär och där murar, gluggar och öppningar verkligen ger en känsla av försvarsborg. Det är särskilt intressant eftersom det är osäkert om borgen verkligen byggdes i försvarssyfte.

Jag lockas gärna tillbaka i tiden när jag besöker Penningby och särskilt när det hölls fest och bröllop på Penningby som dessutom besöktes av Gustav Vasa 1543 men byggnaden är intressant på så många fler sätt som kan få veta mer om i filmen, berättar Stina Hageqvist bebyggelseantikvarie på Stockholms läns museum.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>