Hem NYHETER Sveriges största hållbarhetsturné blir digital – möter unga under en dag med filmfestival, sustainability och hackathons

Sveriges största hållbarhetsturné blir digital – möter unga under en dag med filmfestival, sustainability och hackathons

Publicerat av: Redaktionen

Den världsomfattande pandemin har tvingat hela världen att ställa om och tänka nytt.

Omställningen kräver att vi tar till vara på innovationskraften hos alla i samhället, inte minst hos unga.

Sveriges största hållbarhetsturné blir digital - möter unga under en dag med filmfestival, sustainability och hackathons

Den 29 september åker Fryshusets verksamhet och Sveriges största hållbarhetssatsning we_change, ut på de digitala vägarna för att möta tusentals gymnasieelever.

Under en heldag kommer de att få inspireras och träffa representanter från några av Sveriges största företag, för att både ställa dem till svars i sitt hållbarhetsarbete – men även att tillsammans med dem hitta lösningar på några av deras största hållbarhetsutmaningar.

Om mindre än 10 år ska de Globala målen vara uppfyllda. Årtiondet vi klev in i 2020 kallas the decade of action – krafttag behövs på flera nivåer i samhället för att göra den förflyttning som krävs för att möta de utmaningar vi står inför.

Därför arrangerar we_change digitala mötesplatser i åtta städer där unga görs till en partner i arbetet med vår tids viktigaste frågor. Under förmiddagen arrangeras en filmfest, där eleverna under ett modererat inspirationspass med film som verktyg får grotta ner sig i sakfrågorna som de Globala målen berör. Filmfesten avslutas med ett makthavarsamtal där eleverna får ställa representanter från några av Sveriges största företag till svars i sitt hållbarhetsarbete.

Under eftermiddagen arrangeras sustainability hackathons. Det är en satsning inspirerad av de hackathonprocesser som ofta används inom it-sektorn och produktutveckling för att hitta lösningar på svåra problem. Eleverna, som har förberetts genom lektioner, kommer i grupper att arbeta fram lösningar som ska bidra till ett mer hållbart samhälle. Dessa lösningar utvärderas lokalt och vinnande bidrag fångas upp i en nationell prisceremoni. Målet med initiativet är att varje samarbetspartner omsätter de vinnande idéerna till verklighet.

Sustainability hackathon är en del av en stor satsning av Fryshusets verksamhet we_change för att inkludera unga i skapandet av framtidens hållbarhetslösningar och genomförandet av Agenda 2030.

-Vi är övertygade om att den frustration och det engagemang som finns bland unga kan omsättas i samhällsförändrande idéer som bidrar till att uppnå de globala målen inom tio år. Vi har inte tid att vänta, mötesplatser och nya samarbetsformer är nödvändiga för att ta oss framåt, säger Rebecca Bergman, we_change.

Huvudpartners till we_change 2020 är IKEA, H&M och SEB. I de olika städerna deltar även kommuner, lokala företag och organisationer.

Turnéschema:

29 september Göteborg
30 september Helsingborg
1 oktober Malmö
6 oktober Stockholm
7 oktober Uppsala
8 oktober Linköping
13 oktober Borlänge
14 november Västerås

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>