Hem EFTER PLUGGET Kalle Anka kläcktes för 85 år sedan – firar med exklusiv digitalutgåva

Kalle Anka kläcktes för 85 år sedan – firar med exklusiv digitalutgåva

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med Egmont släpper Readly en exklusiv digital Kalle Anka-tidning i samband med att den omåttligt populära och otursförföljda Disneykaraktären fyller 85 år den 9 juni.

Urvalet av serier har gjorts av Kalle Anka-redaktionen i nära samarbete med de allra största Kalle-fansen – medlemmarna i det svenska ankistförbundet, NAFS(k).

Kalle Ankas födelsedag kommer att uppmärksammas på många håll och kanter runtom i världen och så även i Sverige.

Kalle Anka kläcktes för 85 år sedan - firar med exklusiv digitalutgåva

Det svenska jubileumsnumret har tagits fram av Egmont Publishing tillsammans med det svenska ankistförbundet NAFS(k) (Nationella Ankistförbundet i Sverige (kvack)), en förening för svenska ankister.

Ankismen är en global rörelse för personer med ett specialintresse för Ankeborgsvärlden. Svenska NAFS(k) har valt ut sina absoluta favoritserier till den 90 sidor långa specialutgåvan, som även innehåller originalteckningar av den framstående Kalle Anka–tecknaren Vicar.

“Det är fantastiskt att äntligen få ge allmänheten en bit av den serieskatt som Disney och Egmont har lämnat efter sig under åren.

Vi har tillsammans i föreningen valt ut de serier vi tycker bäst om från varje årtionde. Vi har valt ut riktiga guldkorn som inte lika ofta repriserats och hoppas att många får möjlighet att läsa Kalle, både äldre och yngre”, säger Mats Nilsson, ordförande för NAFS(k)

Via Readly kommer läsare, exklusivt, kunna ta del av nio utvalda serier från år 1958 till 2015, från kända tecknare som Dick Moores, Al Hubbard och Tony Stroblmed förord av Kalle Anka-översättaren och ankisten Stefan Diös.

Readly släppte nyligen den första årgången av den klassiska veckotidningen Kalle Anka & C:o från 1948 och som fortfarande finns att läsa via tjänsten.

“De äldre Kalle Anka-serierna är fantastiska men kan vara svåra att få tag på – många är eftertraktade samlarobjekt som endast går att få tag i på auktion. Det är speciellt roligt att få ge ut ett nummer där de allra största fansen har fått fria tyglar att bestämma innehållet. Sist men inte minst vill jag och hela Readly-teamet önska Kalle Anka med fans en fantastisk födelsedag”, säger Daniel Hamrin, Innehållschef på Readly i Sverige.

Har du koll på världens mest kända anka…?

  • Kalle Anka gjorde sin debut 1934 som bifigur i kortfilmen The Wise Little Hen.
  • Kalle Ankas fullständiga namn är Karl Magnus Anka.
  • Kalle Ankas motsvarigheter i Danmark, Norge och Finland heter Anders And, Donald Duck och Aku Ankka.
  • De allra största Kalle Anka-fansen kallar sig ankister. I Sverige finns ett nationellt ankistförbund, NAFS(k), med ca 500 medlemmar.
  • Serietidningen Kalle Anka & C:o kom ut första gången i Sverige år 1948.
  • Kalle haft en uppsjö olika jobb genom åren. Till en början var Kalle brandman till yrket. Men CV:t innehåller även jobb som myntputsare, löpandeband-arbete i margarinfabriken, vakt och glasmästare. Men erfarenhet är inte allt. För allt som oftast brukar historierna sluta med att Kalle får sparken…
  • Idag används Kalle Anka-serier även i skolan, som en del av läsinitiativet Serier i Undervisningen.

Födelsedagsnumret av Kalle Anka är tillgängligt för alla Readly prenumeranter globalt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>