Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Gymnasieskola med e-sport på schemat

Gymnasieskola med e-sport på schemat

Publicerat av: Redaktionen

Intresset för e-sport växer i raketfart, i Sverige och globalt.

Till nästa läsår startar LBS Kreativa gymnasiet i Helsingborg den populära utbildningen.

Gymnasieskola med e-sport på schemat

Intresset är redan stort bland elever som vill satsa på en karriär som proffsspelare i den växande branschen.

Mer än 191 miljoner människor spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan, enligt Svenska e-sport föreningen. Nu växer även intresset för gymnasieutbildningar inom e-sport.

LBS Kreativa gymnasiet utökar till nästa läsår antalet skolor som erbjuder e-sport som fördjupning inom det estetiska programmet. Skolan i Helsingborg är en av dem.

– Branschen växer lavinartat över hela världen, våra systerskolor som redan erbjuder utbildningen har kö till platserna för e-sport, berättar skolans rektor Anders Johnsson. – Man kan idag ha spel som ett jobb, precis som elitspelande fotbolls- eller ishockeyspelare.

Såväl mental som fysisk träning nödvändigt för att blir framgångsrik

E-sport är en förkortning av “elektronisk sport” och ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö, såsom exempelvis tv-spel, datorspel, virtual reality eller mobilspel. För att bli framgångsrik inom e-sport måste en spelare vara både mentalt och fysiskt förberedd. En match kan pågå i många timmar och ha prispengar på flera miljoner. Kända turneringar är bland andra Dreamhack, Fragbite Masters och World Cyber Games.

Karriär som proffsspelare hägrar för elever om de inte väljer att studera vidare

Eleverna som vill satsa på en karriär som proffsspelare väjer fördjupningen Talang inom det estetiska programmet. Elever som istället vill satsa på att bli vassa eventarrangörer väljer Event, där ämnen som marknadsföring, företagande, streaming och medier ingår. Båda fördjupningarna innehåller spelträning men också fysisk och mental träning.

– Man får inte glömma att det estetiska programmet också är högskoleförberedande. Med andra ord har eleverna möjlighet att studera vidare på universitet eller högskola i framtiden, oavsett om de tänker satsa på en proffskarriär inom e-sporten eller ej, säger Andes Johnsson.

Skolan kommer delta i den årliga gymnasiemässan på Helsingborgs Arena lördag 17/11, utöver detta arrangerar skolan även öppet hus för elever i årskurs 9 med föräldrar. För mer information om e-sportsatsningen eller besök på skolan – kontakta rektor Anders Johnsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>