Hem NYHETER Så pratar du med barn om klimatet – ny handbok för föräldrar och lärare

Så pratar du med barn om klimatet – ny handbok för föräldrar och lärare

Publicerat av: Redaktionen

I december släpps Prata med barn om klimatet, den första boken i sitt slag som på ett konkret och tillgängligt sätt beskriver hur  föräldrar och lärare kan prata med klimatoroliga barn från förskoleåldern upp till tidiga tonåren.

Från ett vardagsperspektiv och utan pekpinnar vill författaren Frida Berry Eklund ge faktabaserad kunskap och användbara verktyg för hur vuxna kan prata med barn om klimatet på ett sätt som väcker motivation, hopp och handlingskraft.

Så pratar du med barn om klimatet – ny handbok för föräldrar och lärare 2

Författaren Frida Berry Eklund är klimatkommunikatör och författare till handboken Prata med barn om klimatet.

– Idén till boken fick jag när jag själv upptäckte hur svårt det var att förklara klimatkrisen för mina egna barn.

Vi måste våga prata vitt och brett om klimatet – hemma, i skolan och bortom politiska ställningstaganden eller duktighetstävlingar i återvinning, säger författaren och klimatkommunikatören Frida Berry Eklund.

Prata med barn om klimatet är en praktisk och lättsam handbok som utifrån aktuell forskning ger kunskap om klimatfrågan och konkreta tips på vad familjer kan göra för att inte bara prata om klimatet utan också agera för att bidra till lösningarna.

Boken handlar om hur vi kan rusta klimatoroliga barn och unga för att kunna navigera i en annorlunda framtid och samtidigt skapa hopp. Insprängt i boken finns även tydliga råd från klimatpsykologen Kata Nylén och miljögeografen Kajsa Kramming.

– Barn och unga har all rätt att vara oroliga. För trots pågående pandemi har vår negativa klimatpåverkan inte upphört. Jag möter många klimatoroliga föräldrar i min yrkesroll som klimatkommunikatör och jag ser ett stort behov av kunskap kring hur vi kan möta barns och ungas oro på ett både hoppfullt och vetenskapligt förankrat sätt, menar Frida Berry Eklund.

Prata med barn om klimatet, som släpps 7 december, vänder sig i första hand till föräldrar och lärare från förskola upp till högstadiet, men kan läsas av alla som är intresserade av hur vi kan samtala om klimatfrågan på ett konstruktivt sätt.

Natur & Kultur blev tidigare under hösten klassat som klimatneutralt förlag och boken blir en konkretisering av det klimatarbete som pågår på förlaget, och en del i förlagets övriga utgivning inom klimat och hållbarhet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>