15 april sista ansökningsdag – tipsen inför val av högskoleutbildning
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING 15 april sista ansökningsdag – tipsen inför val av högskoleutbildning

15 april sista ansökningsdag – tipsen inför val av högskoleutbildning

Publicerat av: Redaktionen

Lärare, ingenjör eller sjuksköterska?

15 april sista ansökningsdag – tipsen inför val av högskoleutbildning

Johanna Edholm, studievägledare vid Högskolan i Gävle. FOTO: Högskolan i Gävle

Det är yrken där du med stor säkerhet kan få jobb direkt efter examen.

Utbildar du dig däremot tillbeteendevetare, kommunikatör eller grafiker kan du räkna med tuffare konkurrens på arbetsmarknaden. Oavsett om du vill ta nästa steg och skaffa dig en akademisk utbildning eller om du vill sadla om och byta yrke så är det hög tid att söka till höstens högskoleutbildningar.

Är du i valet och kvalet när det gäller vilken utbildning du ska välja? Att börja studera på högskola eller universitet är för många ett stort steg och val av utbildning är ett beslut som behöver övervägas noga.

– Det är viktigt att du inte stressar fram ett beslut. Du ska studera under flera år och det är viktigt att det är ett ämne som verkligen känns rätt. Det kan vara bra att läsa på om vilka möjligheter olika utbildningar ger efter examen, vad du kommer att kunna jobba med och hur arbetsmarknaden ser ut inom branschen, säger Johanna Edholm, studievägledare vid Högskolan i Gävle.

Men hon betonar samtidigt att inget är hugget i sten. Det händer att utbildningsvalet inte känns rätt.

– Märker man efter en tid att det inte känns rätt kan du alltid få stöd från en studievägledare hur du ska gå vidare. Ibland kan en högskoleutbildning kännas tuff från början, men det är inte meningen att du ska kunna allt från början, utan att du ska lära dig längs vägen.

Det finns yrken där konkurrensen väntas vara lägre respektive högre de kommande åren.

– Generellt kan man säga att det är stor efterfrågan inom IT, sjukvård och skola. Mediebranschen är ett exempel på en bransch med hög konkurrens. Det är på grund av att mycket blir ersatt av teknik, men också för att det finns fler utbildade än vad det finns jobb, säger Johanna Edholm.

Sedan är en viktig pusselbit under studietiden att ha kul.

– Att studera innebär så mycket mer än att skaffa sig ny kunskap och en utbildning. Det handlar också om att ha roligt under tiden, träffa nya vänner och skapa minnen för livet, säger Johanna Edholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>