Hem FORSKNING Swepub – nya analystjänster och länkade data

Swepub – nya analystjänster och länkade data

Publicerat av: Redaktionen

Swepub, som är en nationell databas för forskningspublikationer, har fått en ny plattform.

Förutom förbättrad funktionalitet innehåller den en helt ny tjänst för ämnesklassificering.

Plattformen bygger även på länkade data, vilket gör informationen begriplig för resten av internet.

Swepub – nya analystjänster och länkade data

Swepub samlar metadata över forskningspublikationer från svenska lärosäten, bland annat i form av vetenskapliga artiklar, böcker och konstnärliga arbeten.

Lärosätesbiblioteken förser databasen med kvalitetssäkrade data från sina organisationer. Syftet med den nya plattformen är att ge bättre kvalitetssäkring, högre datakvalitet och enklare bibliometriska analyser*.

Bland de nya funktionerna finns en tjänst för ämnesklassificering som använder kvalificerad dataanalys. En algoritm jämför sammanfattning, titel och nyckelord i en publikation med ämnesklassificeringar i liknande publikationer.

Plattformen bygger på formatet Bibframe 2.0 och öppna länkade data. Förra året gick den nationella bibliotekskatalogen Libris över till samma modell. Det öppnar upp för framtida integrationer av data mellan systemen. Samtidigt blir informationen i Swepub begriplig för resten av internet, vilket kan göra den mer synlig i sökmotorer.

* Bibliometri är matematiska och statistiska metoder som används för analys av publikationer. Läs gärna mer på Wikipedia.

Tre tjänster – varav två är nya

Den nya Swepub-plattformen ersätter tjänsten som tidigare kallades Swepub för analys och bibliometri. I första versionen består den av tre olika tjänster:

1. Bibliometri
Tjänsten erbjuder möjligheten att söka fram och göra datauttag för bibliometriska analyser, statistik, uppföljningar och utvärderingar. I den nya plattformen går det även att avgränsa sökningen till enbart publikationer i Svenskt register över sakkunniggranskade publiceringskanaler (”svenska listan”, som skapats av Vetenskapsrådet).

2. Databearbetning
Ny tjänst som visar upp data som behöver förbättras samt data som har ändrats maskinellt av Swepub.

3. Ämnesklassificering
Ny tjänst som hjälper användaren att ämnesklassificera en viss publikation. Tjänsten gör en textanalys av publikationens sammanfattning, titel och nyckelord och föreslår sedan lämpliga klassificeringar.

Fler funktioner tillkommer under 2020. På sikt kommer även Swepubs söktjänst att kopplas mot den nya plattformen.

Fakta: Swepub
Swepub består av två ingångar: I Swepub söktjänst finns till exempel artiklar, konferensbidrag och avhandlingar från svenska lärosäten och myndigheter. Tjänsterna i den nya plattformen (som är en utveckling av den tidigare tjänsten Swepub för analys och bibliometri) används i sin tur för att ladda ner, analysera och förbättra data över forskningspublikationer, samt för ämnesklassificering.

Kungliga biblioteket (KB) utvecklar Swepub i samverkan med lärosätena genom Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF), Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Vetenskapsrådet (VR).

Swepub är ett uppdrag från regeringen. Syftet med databasen är att möjliggöra heltäckande och kvalitetssäkrade dataunderlag för analyser, beslut, granskning, statistik, uppföljning och utvärdering.

Mer information

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>