Sedan några år tränas Högskolan Kristianstads studenter i att tänka och agera innovativt.
Sammanlagt kommer 550 studenter att hjälpa ett flertal lokala företag och kommuner hösten 2021.
Att studenterna får ny kunskap och värdefulla kontakter är kanske uppenbart, men vad vinner företagen på innovationsevenemanget? Vad krävs för att få vara med?
– Företagen får kunskap om innovation och den innovationsmodell vi utgår från. De får också förståelse för vikten av inkludering i teamarbeten, och hur man använder verktyg för effektiv problemlösning, förklarar Fredrika Braw, innovationsstrateg och projektledare för Imagine vid Högskolan Kristianstad.
– Vidare får företagen lära sig skapa och presentera en värdefull lösning och koncept på ett kort och kärnfullt sätt, fortsätter Ella Ekenberg, utvecklingssamordnare och företagskontakt för Imagine på Kristianstads kommun. De företag som är med får nya insikter och intryck från studenternas perspektiv och utmaningar. Och de får också nya nätverk och kontakter inom både akademin och näringslivet.
– Det finns många exempel. När Karlshamns kommun var med berättade de att det var en ögonöppnare för dem och att Imagine revolutionerade för deras sätt att arbeta med innovation, berättar Fredrika.
Nytt för hösten 2021 – för- och nackdelar med pandemin
Högskolans ambition är att alla utbildningar ska vara med i Imagine. Nytt för denna termin är att även utbildningar från andra lärosäten nu kan vara med. I oktober kommer Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att vara med för förta gången, då studenter från Lantmästarprogrammet kommer att innovera tillsammans med gastronomistudenter från högskolan. Det blir också första gången lantbrukssektorn deltar i Imagine, från jord till bord, eller från ax till limpa, om man så vill.
– När vi får med fler program, sektorer och lärosäten i Imagine får vi en naturlig bredd på näringslivsrepresentanter också, betonar Ella, som sköter mycket av kontakten med företagen.
Från början var Imagine enbart på plats i Krinovas lokaler bredvid högskolan. Men när pandemin kom tvingades evenemanget flytta till digitala lösningar. Men det är något som även gav nya fördelar.
– En jättestor fördel är att alla kan medverka oavsett var de sitter i världen, vilket gäller såväl studenter som jurymedlemmar och inspirationsföreläsare. Exempelvis hade inte Arlas produktutvecklingschef eller Skånemejeriers hållbarhetschef kunnat vara med i höstens Imagine om framtidens mjölk om det inte vore digitalt, påpekar Fredrika.
– Företagarna får digitala verktyg som de sedan kan ta med sig in i sin egen organisation efter Imagine, vilket gör det mer hållbart. Det ger möjligheten att arbeta vidare tillsammans med sina kollegor. Då kan de drilla sina förmågor att föra sig i digitala sammanhang, både när det gäller möten och presentationsteknik, förklarar Ella.
En nackdel är att det blir svårare att skapa samma energi som när studenterna coachas fysiskt. Efter pandemin kommer Imagine därför troligen att fortsätta i ett slags hybridvariant.
– Körs pitcherna digitalt så kan vi rekrytera jurymedlemmar från hela världen. Det är en stor vinst att kunna få med digitala inspirationsföreläsare, såväl ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv som att rent tidsmässigt kunna attrahera upptagna stora namn.