Bamse och Nalle-Maja vill peppa barn att börja koda
Hem TEKNIK Bamse och Nalle-Maja vill peppa barn att börja koda

Bamse och Nalle-Maja vill peppa barn att börja koda

Publicerat av: Redaktionen

Digital teknik styr en stor del av vår vardag och det blir allt viktigare för barn och unga att tidigt kunna hantera och förstå.

Nu vill Bamsegänget med Nalle-Maja i spetsen uppmuntra sina unga läsare att lära sig koda på ett kul och lustfyllt sätt. Och självklart har Skalman stenkoll på ämnet.

I den nya tidningen Bamse kul att lära programmering lär Bamse, Nalle-Maja och Skalman ut tankarna bakom kodning. Till exempel att mycket som vi gör är algoritmer utan att vi tänker på det, som att följa ett recept eller borsta tänderna. Vi får bekanta oss med begrepp som sekvens, loop, bugg och just algoritm. Och så får vi lära oss att vägen till enkel programmering går genom ”datalogiskt” tänkande. Det handlar om att undersöka och försöka lösa problem på ett sätt som liknar hur en dator skulle göra.

Bamseredaktionen har fått god hjälp av Kodcentrum när de tagit fram tidningen. Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och digitalt skapande.

– Vi är jätteglada över att få vara med och stötta detta initiativ. Bamsevärlden är fylld av positiva förebilder, och förhoppningsvis får massor av unga tjejer och killar upp ögonen för hur roligt det är skapa kreativa saker med kod, säger Disa Jernudd, generalsekreterare på Kodcentrum.

Bamse och Nalle-Maja vill peppa barn att börja kodaKodcentrums volontärer har tillsammans med pedagog Jessica Berglund skapat det pedagogiska digitala projektet ”Skräprobot”, där barnen tillsammans med en vuxen ska hjälpa Nalle-Maja att programmera en robot. Det enda man behöver är en surfplatta eller en dator och gratisprogrammet Scratch.

Materialet finns på Kodboken.se/bamse och riktar sig till barn i åldern 5-8 år – tillsammans med en vuxen eller inom skola.

– Det har varit fantastiskt att samarbeta med Kodcentrum, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamse. När vi började jobba med denna tidning kändes det verkligen som en utmaning. Hur skulle vi kunna lära ut programmering utan att använda datorer? Men det gick!

Bamse kul att lära programmering kommer även att kunna beställas av skolor till specialpris. I samarbete med två lärare har redaktionen tagit fram en lärarhandledning som tar avstamp i tidningen. Lärare kan beställa tidningen på Egmonts skolsajt www.serieriundervisningen.se. Där finns också det tillhörande undervisningsmaterialet för gratis nedladdning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>