Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Elever vinner pris för framtidens bästa transportlösning

Elever vinner pris för framtidens bästa transportlösning

Publicerat av: Redaktionen

En äggbåt, det är framtiden. I alla fall om Guldhedsskolan 8A och juryn i Framtida transporter får bestämma.

Ett genomtänkt koncept som fungerar för olika typer av resor och transporter.

Hållbarhet går som en röd tråd genom hela förslaget i allt från energiförsörjning till det veganska matutbudet ombord, skriver juryn i sin motivering till årets förstapristagare i tävlingen Framtida transporter som avgjordes på Universeum i Göteborg.

Elever vinner pris för framtidens bästa transportlösning

Eleverna i klass 8A på Guldhedsskolan vann tävligen med sin innovativa lösning på framtidens hållbara transporter.

Växthuseffekten är ett stort problem i dagens samhälle. Det innebär att det blir mer storm och oväder på havet. Äggbåten är byggd för att klara alla slags väder.

Den drivs både med hjälp av solpaneler på taket och energi från vågorna. Äggbåten simmar som en fisk istället för att drivas av propellrar.

Eleverna i klass 8A på Guldhedsskolan i Göteborg vann första priset i tävlingen Framtida transporter med sin lösning Äggbåten.

– Äggbåten är byggd som en torsk, eftersom torsken har en välutvecklad förmåga att simma i stormigt vatten. Det ska vara bekvämt att åka med båten även när det stormar, säger Kajsa Norrman Hallsten i klass 8A på Guldhedsskolan.

– Vi döpte båten till äggbåten för att den fungerar som ett ägg. Den har ett skyddande skal på utsidan, en hinna på insidan med ett slajm som påminner om äggvita, vilket fungerar stötdämpande. Vi är stolta över att ha kommit på en helt ny lösning och att den är helt utan växthuspåverkan, berättar Kajsa

Äggbåten kan även användas för att frakta varor och med ett kraftigt stötdämpande slajm behöver man inte använda lika mycket emballage för att förpacka varorna, vilket är bra för miljön.

– Eleverna har haft jätteroligt när de har arbetat med projektet och alla har engagerat sig. Vi har varit med i skolprojektet i flera år och eleverna tycker att det är givande att få hitta lösningar på ett verkligt problem. I projektet träffar vi företag och experter som jobbar inom transportområdet, vilket ger en kunskapsutveckling inte bara för eleverna utan även för oss lärare, säger Anna Johansson, lärare i Ma, NO och Teknik på Guldhedskolan i Göteborg.

Framtida transporter är ett skolprojekt där elever i årskurs 7 och 8 skapar egna kreativa lösningar på dagens transportproblem. Projektet engagerar lärare, elever, akademi, politik och näringsliv.

– För Hogia är det viktigt att stötta initiativ som arbetar för att intressera tjejer och killar för IT. Vi vill inspirera dem och få dem att förstå att digitalisering inte är ett mål i sig utan ett fantastiskt medel som kan lösa samhällets framtida utmaningar, säger Helena Svedlund bolagschef på Hogia Logistics Systems och medlem i årets jury för Framtida transporter.

Fakta
Framtida transporter är skolprojektet som riktar sig till elever i årskurs 7 och 8. Skolprojektet genomförs som en tävling där klassernas uppdrag är att skapa hållbara lösningar för transporter av människor och varor i framtiden.

Projektpartners
2019 genomfördes Framtida transporter i samarbete med Hogia, Chalmers, Greencarrier, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Göteborgs universitet, SARF, Svensk Sjöfart, Taxi Göteborg, Volvo, Västsvenska paketet, Västtrafik samt Kollektivtrafik och Infrastruktur i Västra Götalandsregionen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>