Hem EFTER PLUGGET Agera för klimatet, naturen och arterna under Earth Hour

Agera för klimatet, naturen och arterna under Earth Hour

Publicerat av: Redaktionen

Kampanjen Earth Hour har blivit en global massrörelse där flera hundra miljoner människor engagerar sig mot klimatförändringarna.

Den 30 mars klockan 20.30-21.30 är det dags igen.

Men nu tar Världsnaturfonden WWF ett helhetsgrepp och agerar även mot den dramatiska förlusten av biologisk mångfald. Den nya tävlingen ”Earth Hour Challenge” utmanar svenska folket att via uppdrag och frågor minska klimatutsläpp och skapa en mer hållbar vardag.

För att Earth Hour ännu mer ska inspirera till beteendeförändringar lanserar WWF i år tävlingen Earth Hour Challenge. Syftet är att höja kunskapen om klimat och biologisk mångfald. I oktober släppte WWF sin Living Planet Report som visade på 60 procents genomsnittlig minskning i bestånden av ryggradsdjur mellan 1970 och 2014.

Agera för klimatet, naturen och arterna under Earth Hour

Därför vill nu WWF fokusera brett på de utmaningar planeten står inför. Spelet är framtaget för Earth Hour, genom ett samarbete med teamet bakom appen Deedster. Alla kan vara med och den som anmäler sig får svara på frågor – ensam eller i lag – och göra mikrouppdrag, så kallade ”deeds”, för att minska sitt klimatavtryck och stärka biologisk mångfald.

I appen sparar användaren koldioxid, ser sina egna framsteg och kan följa andras utveckling.  Den som vill vara med kan anmäla sig som privatperson och tävla för sin kommun eller i lag genom sin arbetsplats helt kostnadsfritt.

–Syftet med Earth Hour Challenge är att på ett roligt sätt skaffa sig kunskap om klimatförändringar och vad man kan göra åt dem, säger Lisbeth Larsson. Att göra det i spel och tävlingsformat, tror vi kan locka nya målgrupper att engagera sig för en mer hållbar värld. Släckningsmomentet under Earth Hour är en symbolhandling, men det är omställning till ett hållbarare liv som är det viktiga.

– På Deedster har vi som ambition att minska individers klimatavtryck till hälften. Vi gör det genom att skapa engagemang som leder till konkret handling och de första små stegen är viktiga för att skapa en större förändring. Om vi dessutom är många som agerar gör det skillnad. Det är väldigt roligt att WWF väljer ett nytt sätt att jobba med ett sådant starkt projekt som Earth Hour redan är, säger Daniel Dellham, klimatexpert och medgrundare på Deedster.

Earth Hur har blivit en stark global rörelse för vår planet. Kampanjen engagerar privatpersoner, organisationer, företag och städer över hela världen. Förra året deltog exempelvis drygt 250 av Sveriges 290 kommuner i Earth Hour.

–Vi upplever att engagemanget för klimatet och för vår biologiska mångfald bara växer, inte minst efter lanseringen av Living Planet Report i höstas. Genom årets tema ”Connect2Earth som visar att ”du och naturen hör ihop”, visar vi på en tydligare koppling mellan oss som individer och vår planet, fortsätter Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>