Hem NYHETER Starta en studiecirkel för din hobby – såhär gör du

Starta en studiecirkel för din hobby – såhär gör du

Publicerat av: Redaktionen

Visste du att du, tillsammans med vänner eller din förening, har möjlighet att starta en egen studiecirkel där ni kan utvecklas inom nästan vilket ämne som helst?

Att starta en studiecirkel är enkelt och kul.

Vi på kurser.se förklarar vad som krävs och hur du kommer igång.

Studiecirkel – vad är det?

Starta en studiecirkel för din hobby – såhär gör du

I en studiecirkel träffas du tillsammans med vänner eller nya bekantskaper för att under några tillfällen lära er något nytt tillsammans. Studiecirklarnas områden varierar mycket. En del startar studiecirklar för att repa tillsammans med bandet eller teatergruppen, medan andra ordnar föreläsningar eller vanliga kurscirklar som går på djupet inom ett ämne. Fördelen med en studiecirkel är att ni själva bestämmer innehåll, hur ofta och under vilka förutsättningar ni ska träffas och vad målet med cirkeln är. Så vad längtar ni efter att lära er?

Starta en studiecirkel hos ett studieförbund

Det enklaste sättet att starta en studiecirkel är genom att kontakta ett studieförbund. De kan hjälpa till med att utforma en studieplan, sätta upp mål och föreslå relevant studiematerial. Om du startar en studiecirkel hos ett studieförbund kan de stödja cirkeln med viss ersättning. Hur mycket och vilken form av ersättning ni kan få varierar, bland annat spelar hur mycket ni träffas och vilken typ av cirkel ni har roll. Vanligtvis kan man bland annat få ersättning för:

  • Anpassat studiematerial
  • Lokaler att vistas i
  • Pedagogiskt stöd
  • Utrustning
  • Relevanta utbildningar
  • Marknadsföring

Hur går ni vidare?

För att komma igång skickar ni en ansökan som måste godkännas av det valda studieförbundet. För att få starta en studiecirkel behöver ni vara minst tre personer, varav en som har rollen som cirkelledare som blir kontaktperson och ansvarig över rapportering till studieförbundet. Ni behöver kunna redovisa minst tre sammankomster och nio studietimmar och ha en studieplan med ett definierat mål för cirkeln. Här finns flera existerande studiecirklar att gå med i.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>