Hem FORSKNING Svenska rymdfysiker jublar – solforskare får Crafoordpriset

Svenska rymdfysiker jublar – solforskare får Crafoordpriset

Publicerat av: Redaktionen

För forskarna vid Institutet för rymdfysik, IRF, är kunskapen om solen och solvinden – strömmen med laddade partiklar – grundläggande för forskning inom rymdfysik.

Nu har Kungl. vetenskapsakademien tilldelat en rymdfysiker årets Crafoordpris.

Pristagaren, professor emeritus Eugene Newman Parker, tillhör avdelningen för astronomi och astrofysik vid universitetet i Chicago, USA. Han har under sin karriär gjort banbrytande och fundamentala studier av solen samt stjärnors och galaxers magnetfält.

”Eugene Parker lade fram grunden för rymdfysiken. Den magnetiserade solvinden är ett medium som växelverkar med alla himlakroppar i planetsystemet och kan till exempel vara avgörande för planetatmosfärers utveckling”, säger Jan-Erik Wahlund, docent vid Institutet för rymdfysik och en av ledamöterna i Kungl. vetenskapsakademien.

Svenska rymdfysiker jublar – solforskare får Crafoordpriset

Illustration av ESA:s Solar Orbiter framför solen. Copyright: Spacecraft: ESA/ATG medialab; Sun: NASA/SDO/ P. Testa (CfA)

I början av februari skjuts rymdsonden Solar Orbiter iväg till solen med instrumentbidrag från IRF. På nära håll ska solen och solvinden utforskas med hjälp av flertalet instrument. En annan rymdsond, BepiColombo, är redan på väg till planeten Merkurius i solens närhet, också den med instrument från IRF.

Forskare och ingenjörer vid IRF i Kiruna och Uppsala har bidragit till flera av instrumenten på båda rymdsonderna och kommer därmed vara med och kunna mäta partiklar, elektriska och magnetiska fält i solvinden.

”Rymden är inte tom. Efter Eugene Parker vet vi att den är fylld med laddade partiklar och elektromagnetiska fält”, säger Jan-Erik Wahlund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>