Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Sommarskolan är en extra chans att få betyg

Sommarskolan är en extra chans att få betyg

Publicerat av: Redaktionen

Eleverna arbetade hårt under sommarskolan på Blackebergs gymnasium. 127 elever fick betyg i svenska som andraspråk, engelska eller matte.

411 elever fick omdöme om stärkt svenska och värdefulla kunskaper inför höstterminen.

Många av eleverna på sommarskolan läser svenska som andraspråk på språkintroduktion och passar på att förbättra sin svenska under sommaren.

En mindre andel av eleverna läser engelska eller matematik. För att komma in på sommarskolan måste eleven ha en rekommendation från en lärare och vilja studera.

– I engelska och matematik får de flesta betyg. I svenska som andraspråk får inte så många betyg. Men om de har minst sjuttiofem procent närvaro på sommarskolan får de ett omdöme och bra kunskaper inför hösten, säger rektorn Magnus Silfverstolpe som är ansvarig för sommarskolan.

Hårt arbetande elever
Sommarskolan är en extra chans att få betygLäraren Thomas Arvidsson arbetar på sommarskolan för andra året i rad. Han undervisar nyanlända elever i svenska som andraspråk och menar att de utvecklar sitt talade och skrivna språk i rasande takt under den intensiva kursen.

– Jag har tjugonio elever i den här undervisningsgruppen. Jag lär känna dem väl och märker att de gör stora framsteg, berättar Thomas entusiastiskt.

Idag är det glest i bänkarna i klassrummet. Många elever är frånvarande eftersom de är på möte med migrationsverket.
– Många av våra elever lever under hård psykisk press då de är under utredning för utvisning eller har vänner som fått utvisningsbeslut, berättar Magnus.

Som stöd finns det kurator och skolsköterska anställd under hela sommarskolan och fem elevassistenter är på plats under rasterna.
– Våra elever är motiverade och har mycket kraft och ork. Många av dem har tydliga mål. Alla vill läsa vidare på ett nationellt program eller språkintro till hösten. Alla gör sitt bästa, de suger i sig kunskap och är på nivån där de när som helst knäcker koden till språket, säger Thomas.

– Vi har haft hög närvaro i skolan och jag är imponerad av våra trevliga och ambitiösa elever som har arbetat hårt för att nå sina kunskapsmål, fortsätter Magnus.
Abdelmeyaid Ali från Egypten fick betyg i svenska som andra språk under sommarskolan. Nu har han sökt till samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet.
– Efter gymnasiet vill jag bli polis. Då är det viktigt att kunna mycket svenska, så jag studerar hårt för att lära mig mycket.
Abdelmeyaid har sökt till flera olika skolor och väntar på antagningsbesked.
– Jag bor i Husby så jag vill gärna gå på en skola som ligger i närheten. Kanske Thorildsplans gymnasium, funderar han.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>