Hem NYHETER Svenska superentreprenörer bygger skolor för jordbävningsdrabbade barn i Iran.

Svenska superentreprenörer bygger skolor för jordbävningsdrabbade barn i Iran.

Publicerat av: Redaktionen

När Iran drabbades av den hårdaste jordbävningen på mer än 50 år förra året gick flertalet superentreprenörer i Sverige ihop för att genom samla 800 000 kronor till de jordbävningsdrabbade barnen i området.

I dagarna invigdes två skolor i regionen Kermanshah.

Förra årets svåra jordbävning i Kermanshah, en region mellan gränsen till Iran-Irak, drabbade mer än en miljon människor med hundratals omkomna och tusentals förstörda hem, skolor och infrastruktur som följd.

Många skolbarn drabbades extra hårt när skolor raserades. I Sverige var det hög aktivitet hos välgörenhetsorganisationen Yari som redan hade fadderverksamhet i området.

Svenska superentreprenörer bygger skolor för jordbävningsdrabbade barn i Iran.

Barnen vid invigningen av två nya skolor i Kermanshah.

Iran är en av världens mest seismiskt aktiva länder och drabbas därför ofta av jordbävningar. Därför var det viktigt att agera snabbt men långsiktigt när vi valde att hjälpa till säger Siavoush Mohammadi, ordförande för Yari Foundation.

Två skolor har nu invigts och ligger belägna i byarna Karkhaneh och Sarabe Niloufar som drabbades hårt efter förra årets jordbävning i regionen Kermanshah. De nya skolorna rymmer nu cirka 175 elever mellan årskurs 1-6, den här terminen börjar 108 elever med  överväldigande kvinnliga studenter i årskurserna.

Utbildning står nära organisationens hjärta, därför har vi tillsammans med givmilda donatorer och faddrar har vi nu invigt dessa jordbävningssäkra skolor, som dessutom kan användas som skydd i framtiden. Det är fantastiskt på så kort tid, fortsätter Siavoush Mohammadi.

Stämningen var förväntansfull när skolorna höll på att byggas under våren. Någon som var där på besök är entreprenören Kourosh Farhang på mäklarfirman Innerstadsspecialisten i Stockholm som tillsammans med sin bror Reza Farhang  var initiativtagare till entreprenörsinsamlingen för projektet.

– Det finns ingenting bättre än att kunna hjälpa människor i nöd. Att just bygga två skolor som med stor sannolikhet kommer att ändra livet för många barn var en no-brainer. Jag tvekade inte ens en sekund när jag hörde hur YARI arbetade, utbildning är nyckeln till allt och barn är vår framtid, säger Reza Farhang, entreprenör och agil coach på konsultbolaget Crisp.

Under arbetet har Yari Foundation arbetat med agila metoder från IT-sektorn med ett fokus på att samla ihop tillräckligt mycket i donation och bygga två skolor på kortast möjliga tid och för en större grupp barn. Det effektiva arbetssättet och mätbara påverkan var en av anledningarna till att Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza och Nami Zarringhalam, grundare och VD på Truecaller även valde att donera till insamlingen.

Enligt UNESCOs beräkningar saknar över 260 miljoner barn idag möjlighet att gå i skolan runt om i världen. I Iran beräknas 3 miljoner barn inte ha möjlighet på grund fattigdom i familjer som ofta tvingas skicka ut barnen till gatuarbete.

Utbildning är nyckeln till en bättre och inkluderande framtid. Genom vår fadderverksamhet i Sverige och skolbyggen i Iran arbetar vi långsiktigt för att hjälpa över 5000 barn år 2023, avslutar Siavoush Mohammadi, ordförande i Yari Foundation.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>