Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Byggutbildningar mer jämställda än någonsin

Byggutbildningar mer jämställda än någonsin

Publicerat av: Redaktionen

Efter förra veckans terminsstart på yrkeshögskolan Nackademin står det klart att 1301 nya studenter antagits till höstens utbildningar, en ökning med 37% från föregående år.

Resultatet från antagningsunderlaget visar också på ytterligare en positiv trend, nämligen att fler kvinnor väljer att studera utbildningar inom bygg.

Byggutbildningar mer jämställda än någonsin

I år antogs 111 kvinnor till samtliga byggutbildningar på Nackademin, vilket innebär en ökning på över 200%

I år antogs 111 kvinnor till samtliga byggutbildningar vilket innebär en ökning på över 200%. Det ökade intresset anses bland annat vara ett resultat av en längre tids proaktivt arbete i nära samarbete med näringslivet.

Under virusutbrottet i våras meddelade regeringen att stora budgetsatsningar skulle ske inom yrkeshögskolan för att möta behovet av utbildning och omställning på arbetsmarknaden.

Som en direkt följd av regeringens initiativ beviljade därför Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) Nackademin totalt 187 extra utbildningsplatser till hösten. Efter terminsstarten stod det klart att Nackademin antagit 1301 nya studenter i år, en ökning med 37% från föregående år.

– Det ökade förtroendet från regeringen visar tydligt på hur viktig roll yrkeshögskolan har för Sveriges kompetensförsörjning. Vi ser även att antalet tomma platser på utbildningarna har minskat, vilket är ytterligare tecken på att YH är en utbildningsform som fungerar i praktiken. Det är viktigare än någonsin i tider som dessa, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin.

Byggutbildningar är ett utbildningsområde som utmärkt sig sett till höstens antagningsunderlag. Där har antalet antagna kvinnor ökat med 200% jämfört med föregående år. I snitt är fördelningen 32% kvinnor jämfört med 68% män på respektive byggutbildning. Riktade marknadsinsatser samt ett starkt samarbete från branschen och näringslivet anses vara orsak till det ökade intresset för byggutbildningar bland kvinnor.

– Vi har aldrig haft en så hög andel kvinnor på våra byggutbildningar som vi har nu. Vår ambition har hela tiden varit att minska könssegregationen och bidra till ökad jämställdhet inom byggbranschen. Tack vare ett gott samarbete med arbetsmarknaden ser vi nu att fler kvinnor faktiskt väljer en framtid inom bygg, avslutar Astrid Westfeldt Corneman.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>