Gitarren Sensus kan vara allt från en akustisk gitarr och en elgitarr till en synt, och dessutom sköta ljussättning, streama musik via Spotify och direkt dela nya musikstycken online – utan tillbehör som datorer eller högtalare. Sensus ökar de musikaliska uttrycksmöjligheterna till det oändliga och ska revolutionera musiken.
Sensus, världens första smarta gitarr, kommer att visas upp av det svensk-italienska startupbolaget MIND Music Labs den 3 november med en live-demo på konferensen Web Summit i Dubin. De har nyligen tagit in kapital från affärsänglar som Jacob Key, tidigare digital strategichef på Warner Music, TAT-grundaren Ludvig Linge, Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures, och Marcelo Benitez på Proaltus Capital.
Sensus är ett 360-graders, trådlöst musiksystem som tillsammans med en smart IoT-enhet ger musiker oändliga möjligheter att skapa musik och musikaliska effekter. De kan göra det på ett naturligt sätt, utan tillbehör som datorer eller högtalare. Allt som behövs finns inbyggt i gitarren.
– Sensus är den evolution av gitarren som musiker har väntat på i över 50 år och dess teknik är lika unik som teamet bakom MIND – en blandning av akustisk tradition och toppmodern teknik, säger Michele Benincaso, grundare och CEO på MIND Music Labs.
Tack vare MINDs patenterade teknologier är alla ljud som produceras i HD och skapade direkt av gitarrens träkropp. Träkroppen är byggd på samma akustiska principer och av samma trä som de världskända Stradivarius-violinerna.
Musiker kan också använda Sensus för att streama och spela upp musik via t ex Spotify, spela direkt ”på” sina favoritlåtar, eller jamma med vänner på distans via wifi och omedelbart dela sina framträdanden på nätet genom sociala plattformar som Soundcloud och Facebook.
Sensus har utvecklats från en idé av MINDs CEO Michele Benincaso, en italiensk ”Maestro” utbildad vid Antonio Stradivari-skolan i Cremona, Italien.
Medan musiker och musik ständigt utvecklas, har gitarrens utveckling sedan 60-talet stagnerat och datortekniken har tagit vid. Michele uppmärksammande detta och bestämde sig för att göra det Stradivarius gjorde på 600-talet och Fender på 60-talet – använda den senaste tekniken och designen för att möta behoven hos musikerna, leta efter nya ljud och nya sätt att uttrycka sig, och nå fler människor.
I utvecklingen av Sensus har Michele haft hjälp av ett ”dreamteam” av italienska och svenska forskare och artister; moderna versioner av de skickliga hantverkare som stödde Stradivari i sina skapelser. Bland dem finns professor Carlo Fischione, PhD vid KTH – en av världens ledande forskare i IoT-teknik som även är gästprofessor på både MIT och Harvard, Dr Luca Turchet, PhD och Musikdirektör – en expert inom elektronisk musik och människa-datorinteraktion, samt Dr Stefano Zambon, PhD – ljud och systemdesigner med bred erfarenhet av digitala musikinstrument.