Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Fler gymnasieelever väljer skolmaten i Skellefteå

Fler gymnasieelever väljer skolmaten i Skellefteå

Publicerat av: Redaktionen

Sedan Balderskolan i Skellefteå fått nytt kök och öppnat sin foodcourt går nästan alla elever och äter.

Det är i snitt 200 fler elever som äter varje dag jämfört med tidigare så det är tydligt att eleverna uppskattar den nya trenden med foodcourt.

– Vi ville göra något unikt för Balderskolan, öka valmöjligheterna för eleverna och samtidigt få det att kännas som en restaurang med fokus på maten, säger Carolin Palomaa, enhetschef på måltidsenheten.

Fler gymnasieelever väljer skolmaten i Skellefteå

Carolin Paloma är glad för att i snitt äter 200 fler elever varje dag på Balderskolans gymnasium än tidigare sedan skolan byggt om till en foodcourt.

Det finns en matsedel med dagens ordinarie rätt och dagens vegetariska rätt som är gemensam för alla skolor.

Denna används som grund i menyplaneringen på Baldergymnasiet. Sedan kompletteras den med tre rätter till så att det blir fem jämlika rätter.

Med det nya systemet ska det helt enkelt finnas valmöjligheter för de flesta. Maten planeras så att så många som möjligt ska kunna äta av de olika maträtterna. Väldigtlite specialkost behövs tack vare det stora utbudet.

Skillnad på buffet och foodcourt är att man vid en foodcourt bestämmer sig för en maträtt. Vill eleverna testa en annan maträtt så går man och tar av den när man ätit upp den första.

-Med bra planering får vi bort extraarbetet med att ordna specialkost och vi ser också att svinnet på mat har minskat. En annan bonus med foodcourt är att utbudet blir större för gästerna och ingen behöver känna sig utanför på grund av vad de har på tallriken, säger Carolin Palomaa.

Innan eleverna går in i matsalen finns en skärm som visar vilken mat som serveras på de olika stationerna. Därefter väljer eleverna kö utifrån vilken maträtt de vill äta. Det finns även skärmar inne restaurangen, som visar maten och om den innehåller allergener, samt vid vilken station maten serveras.

Fakta om Balderskolans foodcourt

Gymnasieskolan, Balders matsal och kök byggdes om förra sommaren, och efter höstlovet, öppnade foodcourten. Nya medarbetare rekryterades till köket och en kock med ledningsfunktion. Kocken fick också fria händer att sätta menyn utifrån vad eleverna vill äta.

Matglädje även på Anderstorpgymnasiet

På Anderstorpsgymnasiet är matglädje huvudfokus. De jobbar med att servera fem olika rätter varje dag och serverar i bufféform så att eleverna kan smaka av alla rätterna. På Anderstorpsgymnasiet där köket varit igång i två år så äter cirka 200 elever fler per dag lunch där varje dag.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>