TikTok ger föräldrar säkerhetstips framtagna av tonåringar
Hem SÄKERHET TikTok ger föräldrar säkerhetstips framtagna av tonåringar

TikTok ger föräldrar säkerhetstips framtagna av tonåringar

Publicerat av: Redaktionen

Många föräldrar tycker att det är svårt att hänga med i sin tonårings digitala liv och att veta hur man ska prata med dem om onlinesäkerhet.

TikTok utökar nu därför sin funktion Föräldrakontroll med tips och råd till föräldrar kring onlinesäkerhet – framtagna av tonåringarna själva.

Som förälder kan det kännas överväldigande att hålla sig ajour kring nya plattformar och trender. Många föräldrar tycker därför att det är svårt att prata med sin tonåring om säkerhet online, samtidigt som tonåringar ofta faktiskt vill dela med sig av sina tankar och känna sig lyssnade på. För att hjälpa föräldrar att på bästa sätt stötta sina tonåringars digitala utveckling utökar idag TikTok sin funktion Föräldrakontroll med tips och råd till föräldrar, utvecklade tillsammans med tonåringar och experter från organisationen Internet Matters som arbetar med onlinesäkerhet för ungdomar.

De föräldrar vars TikTok-konton är kopplade till en tonårings konto via Föräldrakontroll kommer nu att få en notifikation som uppmanar dem att ta reda på mer om vilken typ av stöd tonåringar vill ha och ta del av tonåringarnas egna förslag kring hur vuxna kan prata med dem om onlinesäkerhet. Alla föräldrar som startar ett nytt konto och aktiverar funktionen Föräldrakontroll kommer nu också att få denna information direkt när de registrerar sig. Alla kan få tillgång till tonåringarnas tips och råd via TikToks Föräldraguide och Säkerhetscenter.

TikTok ger föräldrar säkerhetstips framtagna av tonåringar– Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara utmanande att prata om onlinesäkerhet med sin tonåring, det är alltid en balans mellan att vägleda dem och att vara för nyfiken. Vi hoppas att vår nya guide hjälper vårdnadshavare runt om i Sverige att ha öppna och transparenta dialoger med sina tonåringar om deras digitala närvaro, både på TikTok och på andra plattformar, säger Liv Sandberg, Managing Director, Global Business Solutions, TikTok Nordics.

I de fokusgruppdiskussioner TikTok genomfört med ungdomar framkom att den typ av stöd tonåringarna önskar från vårdnadshavare när de försöker navigera i den digitala världen är:

  1. ”Hjälp mig förstå reglerna”: Tonåringar förväntar sig inte att vuxna ska vara närvarande på alla plattformar, men de uppskattar ändå deras stöd. Det inkluderar bland annat hjälp att förstå och kontrollera integritets- och säkerhetsinställningar. Föräldrar ska inte vara rädda för att sätta gränser – tonåringar förväntar sig det.
  1. ”Var tillgänglig för ett snack”: Tonåringar vill att betrodda vuxna ska vara intresserade av deras digitala liv och förstå hur viktig onlinevärlden är för dem. De vill att föräldrarna ska vara tillgängliga för att prata och inte vara rädda för att starta en konversation.
  1. ”Grips inte av panik när något går fel”: En tonåring som närmar sig en förälder med en fundering kan känna sig sårbar, rädd, generad eller upprörd. Föräldrar måste låta dem veta att de är glada över att tonåringen kommit till dem och att de lyssnar utan anklagelser, ställer frågor och fokuserar på lösningar.
  1. ”Lita på mig”: Tonåringar förstår att förtroende är något man gör sig förtjänt av och de förväntar sig att föräldrar håller koll, men de känner att större självständighet blir viktigare ju äldre de blir. Alla familjer är olika och hur fort tonåringen blir självständig i sin användning av teknik varierar. Om en tonåring vet hur man navigerar säkert på plattformar och vänder sig till sin förälder när något går fel är det en bra grund för förtroende.
  1. ”Respektera mitt privatliv”: Att hitta en balans mellan tonåringens förväntningar på integritet och att säkerställa att de är säkra är en av de svåraste utmaningarna med föräldraskapet, både online och offline. Det kan vara jobbigt när tonåringar säger att de inte vill att föräldrar följer dem på olika plattformar och det är naturligt att då tro att de har något lurt för sig, även om det är mer troligt att de bara vill ha utrymme att självständigt hänga med vänner utan at känna sig bevakade.

– Det är glädjande att se TikTok ta detta positiva steg i att stötta familjer kring viktiga samtal och hjälpa dem att använda teknik på ett säkert sätt. Arbetet med att skapa en säker miljö online för barn och ungdomar har bara börjat och det finns mer som behöver göras i hela branschen. Under tiden uppmanar vi föräldrar att ha regelbundna samtal med sina barn om deras digitala liv, allt eftersom de börjar bygga sin onlinenärvaro. Dessa tips från tonåringar är ett bra sätt att börja dialogen på, säger Carolyn Buntin, VD på Internet Matters.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>