Allt fler barn lider av närsynthet i Sverige och världen – ett problem som ökat stort de senaste åren.
Samtidigt ökar även samsynproblematiken hos barn, som påverkar ögonens förmåga att fokusera blicken.
Uppemot 30 procent av barn beräknas lida av samsynsproblem idag. Optiker inom medlemsorganisationen Synologen vill uppmärksamma den försämrade ögonhälsan hos barn. Konsekvenserna på kort sikt kan innebära koncentrationssvårigheter i skolan, och på lång sikt kan närsynthet leda till allvarliga ögonsjukdomar.
Regelbunden huvudvärk, dubbelseende, koncentrationssvårigheter, trötthet vid läsning och ord som rör sig kan vara tecken på samsynsproblematik hos barn. När det nu blivit dags att återgå till skolan efter sommarlovet är det många elever som upplever att de har svårt att fokusera ordentligt.
– De flesta barn som kommer på en synundersökning gör det för att någon av deras föräldrar själva har synfel och därför förstår att besvären kan vara kopplade till just ögonen. Det är lätt att tro att det handlar om andra saker som en stökig skolmiljö eller att barnen har svårt att komma i gång igen efter sommarlovet. De synundersökningar som genomförs i skolan är tyvärr inte tillräckligt avancerade eller regelbundna för att upptäcka synfel hos de flesta barn, så det är viktigt att man som förälder är uppmärksam, säger Johan Danielsson, leg optiker från medlemsorganisationen Synologen.
Varannan person närsynt år 2050
Barns ögon är extra känsliga eftersom de fortfarande håller på att utvecklas. År 2050 beräknas hälften av världens befolkning lida av myopi, även kallat närsynthet, enligt Världshälsoorganisationen, WHO, och störst är ökningen bland barn. Även samsynsproblematik blir allt vanligare hos barn. Samsyn innebär att ögats muskler behöver samarbeta för att koppla ihop synen mellan de båda ögonen till en gemensam. När de inte gör det så upplevs synen som suddig och dubbel, vilket precis som närsynthet kan påverka barns skolgång negativt.
– Det finns många saker, både i skolan och i hemmet, som påverkar synen negativt. Ett tydligt exempel är om vi jämför hur vi läser idag och för 25 år sedan. När man läser en vanlig bok så håller man den på längre avstånd än vad man gör med en mobiltelefon idag, och det minskade avståndet påverkar ögats muskler mer än man tror. En bok lägger man ifrån sig när man blir trött i ögonen, men när du tröttnat på en app i mobilen går du ofta vidare till nästa, och sen nästa vilket gör att många barn sitter några timmar för länge varje dag och anstränger ögonen. Många barn idag har på grund av detta liknande synproblematik som 45-åringar brukar få när de behöver sina första läsglasögon, vilket såklart är en skrämmande utveckling, säger Johan Danielsson, leg. optiker från medlemsorganisationen Synologen.
Ökade synfel hos barn över hela världen
Synfel hos barn är ett problem som ökar världen över. Närsynthet är delvis ärftligt, men forskning indikerar även att miljöaspekten också kan ha stor betydelse. Digitaliseringen, ökad skärmtid och mindre tid utomhus i dagsljus är de orsaker som pekas ut av forskare som bidragande faktorer till ökningen av närsynthet bland barn.
– Det vi vet idag är att personer som lider av närsynthet har en ökad risk för fler ögonsjukdomar i framtiden så som grå starr, grön starr och näthinneavlossning. Det finns väldigt effektiva behandlingar, speciellt om man upptäcker problemen tidigt. För barn finns det nattlinser som både korrigerar och bromsar utvecklingen av närsynthet men det gäller att upptäcka och behandla det så tidigt som möjligt, säger Johan Danielsson.
Lider ditt barn av synfel – optikerns 3 tecken att hålla koll på som förälder
- Klagar ditt barn över att hen har svårt att hänga med i skolan? Svårt att läsa och att fokusera blicken kan vara tecken på synfel eller samsynsproblem. Skolresultatet påverkas ofta negativt.
- Barn kompenserar ofta själva när de inte ser ordentligt. Exempelvis kisar med blicken när de läser eller stänger ena ögat för att fokusera/se bättre på Tv: n.
- Ditt barn säger ofta att hen har huvudvärk och är konstant trött. Att kompensera för en nedsatt syn tar mycket energi.