Umelag tävlar i internationell tekniktävling i Korea den 23 oktober
Hem TEKNIK Umelag tävlar i internationell tekniktävling i Korea

Umelag tävlar i internationell tekniktävling i Korea

Publicerat av: Redaktionen

Nöjesfältsattraktionerna ”The Thunder Bolt” och ”Goofy Tower” har tagit niondeklassarna Alva Zettvall, Tillie Holmberg, Naima Smedengren och Svea Georgsson hela vägen från Umeå till finalen i den årliga teknik- och vetenskapstävlingen International Math and Science Creativity Competition i Sydkorea.

Den 23 oktober klockan 9–14 tävlar de bägge lagen digitalt från Curiosum i Umeå. En koreansk jury utser vinnarna.

Med hjälp av det pedagogiska byggmaterialet 4DFrame har elever i årskurs 6 till 9 i hela Sverige parvis tävlat på temat Skapa en attraktion i en nöjespark – med hållbarhet och tillgänglighetstänk!”I år deltog cirka 600 elever i tävlingen. Av dessa kom 150 elever från Umeå, vilket är rekord.
Det blev storslam för Umeå och skolan Pops Academy i riksfinalen. Två av tre Sverigevinnare kommer från samma klass.

Umelag tävlar i internationell tekniktävling i Korea den 23 oktober

Naima Smedengren och Svea Georgsson (från vänster) skapar sitt vinnande bidrag. Foto: Robert Söderlund

Tidigare år har vinnarlagen deltagit på plats i Korea, men i år satte pandemin stopp för resan. I stället tävlar lagen digitalt. På Curiosum har man skapat tävlingsstämning med inbjuden publik. För Curiosums ordinarie besökare erbjuds kringaktiviteter på temat 4DFrame som fortgår hela helgen, parallellt med ordinarie verksamhet.

Tävlingen äger rum den 23 oktober klockan 9–14. En koreansk jury utser vinnarna.

Bakgrund
I Umeå har under vårterminen 2021 Ersängsskolan och Pops Academy i Umeå och Hammarskolan och Vegaskolan i Vännäs, åk 6–8, deltagit i projektet. Skolorna har fått låna materialet för att träna på att bygga stabilt och kreativt. I april arrangerade varje anmäld skola egna lokala tävlingar. Varje lag, bestående av två elever, fick ett uppdrag, Skapa ”en attraktion i en nöjespark – med hållbarhet och tillgänglighetstänk. Tre tävlingslag från Umeåregionen gick vidare till riksfinal. Med många kreativa bidrag med innovativa lösningar fick den internationella juryn ett tuff jobb med att utse de tre Sverigevinnare från Pops Academy i Umeå och Bilingual Montessori School i Lund.

Projektet finansieras av Skolverket och är ett samarbete mellan Exploratoriet i Skellefteå, Curiosum i Umeå, Framtidsmuseet i Borlänge, Tekniska museet i Stockholm, KomTek Lidingö, Tyresö kommun, Expectrum i Västerås, KomTek Katrineholm, Alingsås kommun och Vattenhallen Science Center i Lund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>