Hem NYHETER Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö viktigast när young professionals inom IT väljer arbetsplats

Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö viktigast när young professionals inom IT väljer arbetsplats

Publicerat av: Redaktionen

”Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö” är absolut viktigast när young professionals inom IT ska välja arbetsgivare.

Det visar Academic Works undersökning Young Professional Attraction Index (YPAI) som släpps idag. På andra plats kommer “Bra lön och förmåner”.

I årets undersökning, den femte i ordningen, svarade studenter och akademiker i början av sina karriärer inom IT på vad som är viktigast i valet av arbetsgivare. Undersökningen visar att ”Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö” värderas allra högst. Med ”Bra arbetsmiljö” syftar målgruppen i detta fall inte på den fysiska arbetsmiljön utan på den sociala. Det är med andra ord relationerna på arbetsplatsen som står i fokus när young professionals väljer arbetsgivare.

Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö viktigast när young professionals inom IT väljer arbetsplats

– Företag som lyckas skapa en god arbetsmiljö och dessutom vet hur de ska förmedla detta till potentiella medarbetare har ett försprång i jakten på den bästa kompetensen. Många arbetsgivare låter HR och rekryterande chefer berättar om hur det är att jobba hos dem. Lyft istället fram medarbetarnas egna erfarenheter, det ger en mer trovärdig bild av företaget och den sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work.

Utmärkande för young professionals inom IT är att de värderar löner och förmåner högre än genomsnittet. 6 av 10 uppger att det är den viktigaste faktorn vid val av arbetsgivare. Det kan ses som ett tecken på att kompetensbristen inom IT inte gått målgruppen obemärkt förbi. Kandidaterna är väl medvetna om sitt värde på arbetsmarknaden.

– I årets YPAI är det tydligare än tidigare att det är kandidaternas marknad. Deras kompetens är starkt efterfrågad och de flesta har fler jobb att välja mellan. Många företag har insett att konkurrensen är hård och arbetar därför aktivt med sitt arbetsgivarvarumärke. Men det finns också många företag som behöver jobba mer aktivt framöver för att säkra sitt kompetensbehov, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work.

– Att allt mer automatiseras är inte något som bekymrar young professionals inom IT. 74 procent är inte alls oroliga för att digitala verktyg och robotisering kommer att påverka deras karriär negativt – snarare tvärt om. Det är tydligt att young professionals ser positivt på framtiden. De är övertygade om att digitaliseringen kommer att effektivisera deras jobb och göra det möjligt att fokusera mer på kreativa och värdeskapande aktiviteter, säger Sam Alvandpour, Business Area Manager inom IT på Academic Work.

Undersökningen YPAI genomförs årligen av Academic Work tillsammans med Kantar Sifo. Undersökningen syftar till att hjälpa arbetsgivare förstå vad morgondagens arbetskraft, young professionals, värderar vid valet av arbetsgivare.

De viktigaste faktorerna för young professionals inom IT vid val av arbetsgivare

1. Trevliga kollegor/bra arbetsmiljö = 65%
2. Bra lön & förmåner = 60%
3. Intressanta & utmanande arbetsuppgifter = 55%
4. Goda utvecklingsmöjligehter = 54%
5. Bra chef & ledarskap = 46%
6. Flexibel arbetsplats & arbetstid = 41%
7. Trygg anställning = 30%
8. Företagets värderingar & kultur = 29%
9. Geografiskt läge/närhet till hemmet = 27%
10. Tydliga förväntningar och mål = 23%

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>