Hem NYHETER Uddevalla gymnasieskola får certifiering som Motorbranschcollege

Uddevalla gymnasieskola får certifiering som Motorbranschcollege

Publicerat av: Redaktionen

Nu har fordonstekniska programmet på Uddevalla gymnasieskola blivit certifierat till Motorbranschcollege, som första gymnasieskola i Västra Götaland.

På tisdagen uppmärksammades detta med utdelning av diplom vid en officiell ceremoni på Östrabo yrkes.

Certifieringen innebär en kvalitetsstämpel på den fordonstekniska utbildningen inom fordons- och transportprogrammet, och ett utvecklat och fördjupat samarbete mellan skola och företag i branschen.

Allt för att säkra att eleverna får lära sig ny teknik och får de kunskaper som motorbranschen efterfrågar.

För att få bli Motorbranschcollege behöver skolan hålla en hög kvalité.

Uddevalla gymnasieskola får certifiering som Motorbranschcollege

Tisdag certifierades fordons- och transportprogrammet till Motorbranschcollege. Från vänster: Jonas Hehrne, Stefan Einarsson,Camilla Olsson, Staffan Lindroos, Lars Andersen, Maria Sjölin Karlsson, Stefan Sjöqvist och Anders Wass.

Det fordonstekniska programmet på Uddevalla gymnasieskola uppfyller dessa kriterier: säkrad kompetensförsörjning, nära samarbete med bransch och företag på orten, kvalitetssäkring och nöjda elever på de fordonstekniska programmen, kompetensutveckling av yrkeslärare, tillgång till ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler samt ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande.

– Det är jätteroligt att vi får certifiering som Motorbranschcollege, det är en kvalitetsstämpel för oss.

Vi jobbar för att alla våra elever ska komma i mål och 99 procent av våra elever går ut med godkänd examen.

– I och med certifieringen kan vi erbjuda våra elever den allra senaste tekniken och kunskaperna inom området, säger Anders Wass, rektor för fordons- och transportprogrammet på Uddevalla gymnasieskola.

Rekryteringsbehovet inom motorbranschen är stort, mellan 2018 och 2020 behöver 6 400 personer anställas över hela landet.

– Certifieringen av fordons- och transportprogrammet här i Uddevalla betyder otroligt mycket, så att vi kan bidra med den kompetensförsörjning som branschen behöver för framtidens bilar. Eleverna får arbete direkt efter utbildningen och det här är win-win för alla parter, säger Camilla Olsson, förste vice ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Motorbranschcollege är ett samarbete mellan Motorbranschens arbetsgivareförbund och IF Metall. I och med certifieringen av Uddevalla gymnasieskola finns det nu 18 Motorbranschcollege i Sverige och fler är på väg mot certifiering.

Vid tisdagens certifiering närvarade både elever, skolledning och representanter från motorbranschen och Motorbranschcollege.

– Stort grattis, ni har en ljus framtid, branschen skriker efter er, säger Maria Sjölin Karlsson från Transportföretagen, som är en av parterna i Motorbranschcollege.

Certifieringen omfattar fordons- och transportprogrammets första årskurs, samt inriktningarna mot personbilsteknik och mot lastbilar och mobila maskiner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>