Fler får jobb efter yrkeshögskolan
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Fler får jobb nu efter yrkeshögskolan

Fler får jobb nu efter yrkeshögskolan

Publicerat av: Redaktionen

Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och är återigen över 90 procent visar nya siffror på SCB.

”Det finns en stor kompetensbrist i samhället och det är glädjande att individer som satsar på utbildning får jobb efter examen”, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Av de som examinerades 2021 har 91 procent arbete som huvudsaklig sysselsättning hösten 2022. För dem som examinerades under 2019 och 2020, som sedan följdes upp under 2020 respektive 2021, var andelen lägre på grund av coronapandemin. Därefter har arbetsmarknaden återhämtat sig och så även andelen i arbete efter YH.

Fler får jobb efter yrkeshögskolan

Nio av tio som läst en YH-utbildning har jobb inom ett år efter examen. När det gäller studerande från YH-utbildningar inom utbildningsområdet Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske får 94 procent jobb. Foto: Bredda bilden

– Yrkeshögskolan har gjort sig känd för att vara utbildningsform som erbjuder korta utbildningar som leder till jobb, men under pandemin var det tuffare för nyutexaminerade att få jobb och resultaten sjönk. Nu har de examinerades situation på arbetsmarknaden förbättrats och det har blivit lättare att få jobb, säger generaldirektör Thomas Persson.

Högst andel i jobb är det för dem som läst YH-utbildningar inom Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske, 94 procent.

Halverad arbetslöshet efter YH

Även om många arbetar både före och efter YH-utbildningen sker ändå förändringar i sysselsättningen. Andelen arbetssökande halveras både bland kvnnor och män. De flesta av de som var arbetslösa före utbildningen är i stället ansällda efter utbildningen. Ungefär 16 procent av dem som var arbetslösa innan YH-utbildningen är kvar i arbetslöshet även året efter utbildningen.

Mer än hälften får jobb på sin LIA-plats

Lite mer än hälften av de som har en anställning året efter examen jobbar hos en arbetsgivare där de också genomförde en LIA-kurs (lärande i arbete). Andelen är ungefär densamma för examinerade 2021 som för examinerade 2020. Det finns inga skillnader mellan kvinnor och män

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>