Hem KOMMUNER Unga i Kungsbacka har tyckt till – här är resultatet från Lupp 2023

Unga i Kungsbacka har tyckt till – här är resultatet från Lupp 2023

Publicerat av: Redaktionen

Skolelever har fått möjlighet att uttrycka sina åsikter och synpunkter kring olika områden som påverkar deras vardag. Nu har resultatet av Lupp-undersökningen sammanställts.

Var tredje år genomförs undersökningen Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp, som är ett etablerat redskap för att kartlägga och följa ungas livssituation.

– Genom Lupp-enkäten får ungdomar möjlighet att tycka till inom många områden. Deras svar bidrar till ett viktigt kunskapsunderlag för kommunens beslutsfattare och andra som vill veta vad ungdomarna tycker om sin situation, vilka förändringar de vill se och vilka behov de uttrycker, förklarar Jacob Leuchovius, utvecklare på Kultur & Fritid.

Unga i Kungsbacka har tyckt till – här är resultatet från Lupp 2023Åttondeklassare och elever som går andra året på gymnasiet fick i höstas besvara enkätfrågor kring bland annat hälsa, trygghet, skola, fritid och framtidssyn.
Nu har resultatet sammanställts och det finns en del skillnader jämfört med tidigare år.

– Osäkerheten inför framtiden är större än på länge bland unga. Fler än någonsin har svarat att de är oroliga för föräldrarnas ekonomi och resultatet från gymnasieeleverna visar att tjejer har en mer dyster framtidstro än killar, säger Jacob Leuchovius.

Han fortsätter:

– Vad gäller fritidsaktiviteter är Kungsbackas ungdomar är generellt sett betydligt mer nöjda med utbudet än genomsnittet för de tio kommuner i Göteborgsregionen som genomförde Luppen 2023. Med det sagt finns det skillnader mellan bostadsområden.

Resultatet kommer nu att spridas till ungdomar, tjänstepersoner i kommunen och allmänheten.

– Genom återkoppling och spridning uppstår diskussioner samt fördjupning. Beslutsfattare får reflektera över resultatet och använda det som underlag i sina beslutsprocesser medan allmänheten får reagera på det, säger Jacob Leuchovius och avslutar:

– Även presentationer av resultatet kommer att sammanställas till olika målgrupper. Utifrån dessa börjar förvaltningarna att analysera samt koppla in det i sitt utvecklingsarbete under sommaren och hösten.

Ta del av Lupp-rapporten i sin helhet på kungsbacka.se

Fakta om Lupp 2023

  • Luppen – lokal uppföljning av ungdomspolitiken – är ett nationellt enkätverktyg som Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor (MUCF) erbjuder landets kommuner, regioner och stadsdelar.
  • Tio kommuner i Göteborgsregionen genomförde Lupp under hösten 2023: Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
  • I Kungsbacka har vi genomfört Lupp-enkäten var tredje år sedan 2007.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>