Hem DEBATT Hur kan vi tillsammans möta kompetensbehovet inom teknik och industri?

Hur kan vi tillsammans möta kompetensbehovet inom teknik och industri?

Publicerat av: Redaktionen

Under ett frukostmöte i går arrangerat av College Väst och Teknikcollege.

Delade Barbro Lien Rönn, ansvarig för Talent Management inom Hogia, med sig av Hogias erfarenheter av att samverka med skolan för att säkerställa att eleverna går ut med rätt digital och teknisk kompetens:

Att digitaliseringen skapar nya förutsättningar för lärande både i skolan samt i yrkeslivet är ett faktum.

I takt med digitaliseringens framfart blir allt fler företag mjukvaruföretag på ett eller annat sätt.

Dagens barn och ungdomar kan mer om digitala verktyg än dagens yrkesverksamma generation. Vi väljer att se den omvända hierarkin som en möjlighet.

Hur kan vi tillsammans möta kompetensbehovet inom teknik och industri?

Omvänd hierarki

Urvalet till att hitta blivande programmerare har egentligen aldrig varit större. Vår uppgift är att bidra till att fler barn och ungdomar går från att enbart vara användare av IT-system till att själva skapa dem.

På Hogia har vi hittat ett koncept med studiebesök där vi visar barn och ungdomar vad man egentligen gör om dagarna som systemutvecklare eller andra roller.

Till hösten kommer vi även att börja publicera projekt som lärare och elever kan arbeta med när det passar läroplanen.

Projekten publiceras på en webbplats, Hogia Learn, som ungdomar inom praktikupplägget Tekniksprånget har programmerat. Via denna plattform kan elever och företag mötas digitalt och eleverna kan ges en bredare bild av deras framtida yrkesliv.

Under seminariet gav Skolverket och Arbetsförmedlingen samt representanter från två Teknikcollege-skolor i Göteborg sin bild kring kompetensbehovet inom teknik och industri.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>