Hem EFTER PLUGGET ​Naturhistoriska riksmuseet når ut med aktuell forskning till landets skolor i stor digital satsning

​Naturhistoriska riksmuseet når ut med aktuell forskning till landets skolor i stor digital satsning

Publicerat av: Redaktionen

Möt en DNA-forskare i klassrummet? Följ med på en forskningsresa till Madagaskar!

Eller ta del av ett digitalt äventyr med uppdrag att ta sig från tiden för jordens bildande till meteoritnedslaget.

Det är några av de digitala lärresurser som Sveriges lärare och elever kunnat ta del av under 2020 från Naturhistoriska riksmuseet.

I pandemiårets spår har Naturhistoriska riksmuseet gått från att möta elever och lärare på museet till att bli en viktig digital lärresurs för hela landets lärare.

Naturhistoriska riksmuseet når ut med aktuell forskning till landets skolor i stor digital satsning

– Satsningen på digitala lärresurser för klassrummet gör att vi kan utföra vårt uppdrag nationellt, säger Bengt Staf utbudsansvarig på museet. Drygt två tredjedelar av de lärare som är intresserade av våra digitala lärresurser uppger att de är verksamma utanför Stockholms län och Mälardalen.

Utvecklingen att förse landets lärare med digitalt material har pågått under flera år, men har fått en kraftig skjuts framåt under pandemiåret 2020. Under 2020 har Naturhistoriska riksmuseet dubblerat utbudet av digitalt lektionsmaterial jämfört med tidigare.

Totalt finns nu ett 60-tal digitala lärresurser, alltifrån onlinevisningar av museet till digitala quizer och filmade möten med museets forskare.

Museet ser en fortsatt stor efterfrågan av digitalt lektionsmaterial från landets lärare.

–  Att i filmade möten få en inblick i en forskares vardag direkt i klassrummet är ett sätt för eleverna att förstå hur forskningen går till och kan tillämpas. Några av våra mest populära lektionsmaterial har använts över 20 000 gånger, berättar Bengt Staf.

Museet kommer att fortsätta utvecklingen av digitala lärresurser. När museet kan slå upp portarna igen räknar man med att möta väl så många elever och lärare digitalt som på plats.

Om Naturhistoriska riksmuseets digitala skolutbud
Naturhistoriska riksmuseet erbjuder idag 60 olika lärresurser för komplement till lärarnas undervisning i klassrummet. Digitala lärresurser från Naturhistoriska riksmuseet är faktagranskade lektionsmaterial för olika årskurser kopplade till kursplanen.

Det digitala materialet från museet är till exempel självinstruerande interaktiva upplevelser eller filmade möten med museets forskare. Det kan också vara material för utskrift, till exempel artbingo eller faktakort om dinosaurier.

Tre exempel på digitala lärresurser:
Det fullständiga utbudet finns på www.nrm.se/dlr där det är sorterat efter årskurs/gymnasium

Lärresurs: På jakt efter gammalt DNA
Typ av material: Film (7 min) med tillhörande arbetsmaterial
Modern genteknik hjälper oss att förstå mammutarnas öde. Forskaren Erik Ersmark berättar om gammalt DNA och Naturhistoriska riksmuseets DNA-labb.
Länk till materialet: https://www.nrm.se/skola/forklassrummet/klassrumsmaterial/pajakteftergammaltdna.html

Lärresurs: Escape time
Typ av material: Interaktiv tidsresa genom jordens och livets historia
Filmer varvas med korta texter och interaktiva övningar. Genom att lösa de olika uppgifterna kommer man vidare i historien.
Länk till materialet: https://www.nrm.se/skola/forklassrummet/klassrumsmaterial/escapetime.html

Lärresurs: Att forska i regnskogen
Typ av material: Film (6 min) med tillhörande arbetsmaterial
Följ med på en forskningsresa till Madagaskar och se hur forskarna arbetar med att kartlägga den biologiska mångfalden.
Länk till materialet: https://www.nrm.se/skola/forklassrummet/klassrumsmaterial/attforskairegnskogen.html

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>