Hem EFTER PLUGGET Kodning på cityföretag för 18- till 25-åringar från orten

Kodning på cityföretag för 18- till 25-åringar från orten

Publicerat av: Redaktionen

Alltför många från segregerade områden får inte jobb inom programmering samtidigt som det är en stor brist på programmerare.

Det vill Kindred Group tillsammans med NU: Nolla Utanförskapet ändra på genom att erbjuda kodkurs i sina lokaler.

Kursdeltagarna kommer sociala problemområden, som Rinkeby, Tensta, Husby, Jordbro och Brandbergen. Genom programmeringskursen får de ökade kunskaper, inblick i it-branschen och på ett naturligt sätt arbetsrelaterade kontakter samtidigt som företaget får direktkontakt med potentiell arbetskraft.

Förutom läxhjälp på cityföretag, har NU: Nolla Utanförskapet har tillsammans med Kindred startat en programmeringskurs för 18–25-åringar som kommer från Stockholmsförorter med stora sociala problem. Det här är ett steg för att lära sig mer om kodning, får inblick i it-branschen och arbetsrelaterade kontakter samtidigt som de kommer ut från sina förorter till ett stort företag i city. Det kan leda till både praktik och jobb.

Kodning på cityföretag för 18- till 25-åringar från orten

– Så många duktiga personer som vuxit upp i utanförskap har en stark känsla av att varken vara behövd eller önskad. Och kodkursen är viktigt steg för att komma ut från de absolut mest socialt och ekonomiskt segregerade områdena runt Stockholm – att känna tillhörighet – samtidigt som det ger en framtid i it-branschen. Genom NU:s utbildning på Kindred skapas positiva spiraler för kidsen när de etablerar sig på arbetsmarknaden efter gymnasie- eller universitetsstudierna eftersom kursen också ger möjlighet till praktik och jobb, säger Sanna Wolk som är initiativtagare och medgrundare av NU.

Under kursen på Kindred Group kommer 18-25-åringarna inte bara lära sig mer om programutveckling, testning och databasbyggande, utan också få tips om hur man skriver sitt CV och lyfter fram sina kompetenser.

Kursen avslutas med utveckling av ett eget projekt – ett arbetsprov – som deltagarna kan använda när de söker jobb. Fördelarna för Kindred är också många. Företaget är internationellt och har behov av personer med mångkulturell bakgrund. Och kodkursen ger företaget direktkontakt med potentiell arbetskraft, samtidigt som det är ett givande sätt för företaget att engagera sig och ta socialt ansvar. Ett företag som är engagerad i samhällsutvecklingen ger också ökad sammanhållning hos de anställda. Det gör de anställda stolta över sin arbetsplats och arbetsgivare.

–  Att tillsammans med NU. Nolla Utanförskapet få vara med på denna resa är väldigt spännande och ett naturligt led i Kindreds hållbarhetsarbete. Responsen hos våra anställda har varit överväldigande och många känner att detta är ett ypperligt tillfälle att ge tillbaka till samhället och öka intresset för kodning.

Tech-sektorn är i ett ständigt behov av kompetenta människor och om vi kan väcka en nyfikenhet och lusta hos dessa unga vuxna att bli intresserade av IT-branschen samtidigt som vi kan höja deras självförtroende och öka känslan av samhörighet – då har vi en win-win situation, säger Alexander Westrell, Kommunikationschef på Kindred Group.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>