2,1 miljoner i Skapande skola-bidrag till Kristianstads grundskolor
Hem KOMMUNER 2,1 miljoner i Skapande skola-bidrag till Kristianstads grundskolor

2,1 miljoner i Skapande skola-bidrag till Kristianstads grundskolor

Publicerat av: Redaktionen

Kulturrådet fördelar, för sextonde året, Skapande skola-bidrag till landets grundskolor.

Inför läsåret 2023/2024 inkom rekordmånga 425 ansökningar.

Nu har beslutet kommit om hur de knappt 197 miljoner kronor som finns i potten ska fördelas. Kristianstads kommun tilldelas nästan hela det sökta beloppet och får 2 115 380 kr. Det är därmed den kommun i Skåne som beviljas näst högst belopp, efter Malmö stad som får drygt 6 miljoner.

Professionellt producerad kultur på skoltid

Syftet med Skapande skola-bidraget är att medverka till att kulturella och konstnärliga uttryck långsiktigt integreras i förskoleklass, grundskola och i vissa särskilda utbildningsformer. Bidraget ska ge elever ökade möjligheter att tillsammans med professionella kulturverksamheter uppleva och utveckla förståelse för kulturens olika uttrycksformer och få utveckla sitt eget skapande.

2,1 miljoner i Skapande skola-bidrag till Kristianstads grundskolor– Vi är såklart väldigt glada över detta besked! Kristianstads kommun har under många år beviljats mycket Skapande skola-medel och vi är oerhört stolta över att vi fick nästan allt vi sökt även till kommande läsår. Detta är medel som är viktiga för Kulturnyckelns verksamhet och samtidigt ingenting som vi kan ta för givet. Det ligger mycket arbete bakom en så här stor ansökan och det är fantastiskt när vi kan se att det ger resultat, säger Karin Haskå, kultursamordnare för Kulturnyckeln.

Nya riktlinjer för Skapande skola

Kulturrådet har inför ansökan till läsår 2023/2024 förändrat sina riktlinjer för bidraget för att göra det lättare att söka. Bidraget fördelas genom en kvantitativ fördelning som baseras på det antal elever som huvudmannen söker för samt geografisk plats, där glesa kommuner och insatser för anpassad skola prioriteras.

-För oss har denna förändring i ansökningsförfarande skapat en osäkerhet kring utfallet då vi inte kunnat förlita oss på kvaliteten i ansökan så som vi gjort tidigare år. Men en styrka för Kristianstad är att vi söker för väldigt många elever, över åtta tusen, och även för anpassad skola som är en prioriterad målgrupp. Enligt Tillväxtverket är vi en gles blandad kommun och det är en fördel i detta fall men gör såklart också att vi har högre kostnader, till exempel för busstransport, säger Karin Haskå.

Medlen från Skapande skola kommer bland annat att användas till klassrumsbesök med konstnärer och författare, konserter, dansföreställningar och filmpedagoger. Kommande läsårs kulturprogram för Kristianstads barn och unga färdigställs just nu och ska presenteras för skolorna om en månad. 1 juni hålls kulturombudsträff på Musikskolan och då ska allt vara på plats.

Kort om Kulturnyckeln

Kulturnyckeln är Kristianstads kommuns kulturgaranti som innebär att ALLA barn och elever har möjlighet att ta del av kultur i förskolan och grundskolan. Programmet är utformat så att olika årskurser, från 3 år i förskolan till och med årskurs 9, möter olika typer av kultur, såsom teater, kulturhistoria, litteratur, dans, musik mm. Genom Kulturnyckeln möter barn/elever regelbundet kultur både genom att själv få delta och prova på, men också genom professionella kulturupplevelser. För att kunna göra kultur mer närvarande i undervisningen erbjuds skolans pedagoger kompetensutveckling i flera olika kulturämnen. I Kristianstads kommun används Skapande skola för att utöka och förstärka Kulturnyckelns verksamhet.

Skapande skola

Skapande skola är statliga medel som huvudmän årligen kan söka från Kulturrådet och syftar till att konst och kultur integreras i förskolan och grundskolan på lång sikt. Det bidrar till att barn får större möjligheter till eget skapande genom professionell kultur. Samtidigt medverkar projekten genom fördjupningen i olika konst- och kulturuttryck till nya arbetssätt i skola och förskola.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>