Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Engagerade elever i SGUs skoltävling

Engagerade elever i SGUs skoltävling

Publicerat av: Redaktionen

Nu är Sveriges geologiska undersöknings, SGU, skoltävling för högstadiet och gymnasiet avslutad.

Vi har fått in 75 tävlingsbidrag från sju skolor, där eleverna undersökt, resonerat och argumenterat för nya anläggningar i sina hemkommuner – det har varit allt från badhus, glasskafé, skidanläggning, ny skola, park och turistanläggning.

I uppgiften har det ingått att ta hänsyn till de geologiska förutsättningarna på platsen samt att få in ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv i de lösningar man har föreslagit.

– Det engagemang som har lagts ned på uppgiften – från alla deltagande elever – har varit imponerande, säger Kaarina Ringstad, projektledare.

– Alla bidrag är värda pris och juryn har haft ett svårt jobb med att försöka rangordna bidragen. På något sätt kommer vi att försöka uppmärksamma även de deltagare som inte hamnade på prispallen.

Engagerade elever i SGUs skoltävling

Bildmontage med bidrag från de vinnande bidragen i SGUs skoltävling för högstadiet och gymnasiet.

I högstadiet gick både första och andra pris till elever i Frillesåskolan. Embla Bäckström, Anjelina Fläck och Izabelle Elisson i klass 7A tog hem första pris med sitt genomarbetade bidrag ”Nya skolan i Frillesås”. Lukas Lindgren, Eric Jerlhag, Felix Aspling och Oliwer Larsson i klass 7B vann andra pris med sitt bidrag ”Tågstation”. Tredje pris gick till Kasper Pudas och Benjamin Angeli i klass 8/3 på Nya Raketskolan i Kiruna för deras bidrag ”Vår Luossavaara skidanläggning”.

I gymnasiet plockade Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1 hem vinsterna. Leticia Palma Saez och Linnea Brandt i klass TE14A vann första pris med sitt både realistiska och proffsiga bidrag ”Den nya parken i Uddevalla”. Fabian Johannisson, Ludvig Malmeling och Elias Larsson i klass TE15A vann andra pris med sitt bidrag ”Simbadhus”. Ebba Abrahamsson och Emma Eliasson i klass Na14ac belönades med tredje pris för bidraget ”Glassbacken” (glasskiosk).

Juryn passade också på att ge hedersomnämnande till Emilia Henriksson Ivemalm, Amanda Schyman, Nathalie Jansson och Julia Ek Ludvigsson, Frillesåsskolan, klass 7A, som i ett videoklipp har valt att presentera sitt förslag på en ny skola och till Fanny Ahlén, Emelie Olofsson, Rachel Stigh och Josefin Olsson på Uddevalla Gymnaiseskola Östrabo 1, klass Na14ac, för deras förslag ”Ur och Skur förskola vid Bjursjön”.

Förstapristagarna vinner en uppsättning biobiljetter till sin klass som dessutom får låna en geolog från SGU för en dag under vårterminen, för att lära sig ännu mer geologi. Andrapristagarna vinner presentkort på böcker åt hela klassen och tredjepristagarna vinner en klassuppsättning ”geologi-goodiebag” med lite smått och gott med geologiskt tema. Dessutom delar vi ut SGUs stenlådor till samtliga klasser som vinner (en låda per klass).

Både SGUs skolwebb Geologisk och skoltävlingen är delar av projektet ”Att öka kunskapen om geologins betydelse för samhällsbyggnad och tillväxt”.

Läs juryns motiveringar och mer om tävlingen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>