Forskare ska studera nu cybersäkerheten i kommuner
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Forskare ska studera nu cybersäkerheten i kommuner

Forskare ska studera nu cybersäkerheten i kommuner

Publicerat av: Redaktionen

Att hantera cybersäkerhet är en växande utmaning i samhället.

I takt med ökad digitalisering sätts allt större fokus på detta och de risker som kan uppstå om den brister.

Inte minst kommunerna ansvarar för många system som rör samhällsbärande funktioner. Men hur står det till med kommunernas cybersäkerhet?

– Kommuner ansvarar för omfattade, sammanlänkade och viktiga informationssystem som berör alla människor i landet. Den kommunala cybersäkerheten är avgörande för att samhällets äldreomsorg, hälsovård, skola, vatten/avlopp, avfallshantering och energi ska fungera, säger Johan Berlin, professor i företagsekonomi med inriktning på offentlig organisation vid Högskolan Väst och ansvarig forskare.

Forskare ska studera nu cybersäkerheten i kommuner

Johan Berlin

Johan Berlin har beviljats 5 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i deras utlysning för forskning om samhällelig beredskap och säkerhet. Han ska genom en jämförande studie öka kunskapen om cybersäkerhet i svenska kommuner. Cybersäkerhet handlar om att skydda information, informationssystem och dess användare.

– Hur cybersäkerhet uppfattas och hanteras av kommuner har dessvärre endast i begränsad omfattning studerats vilket gör att ökade kunskaper på detta område är av stort värde, säger Johan Berlin.

Mer specifikt, vill projektet besvara: 1) i vilken omfattning svenska kommuner uppmärksammar och förstår cybersäkerhetsrisk, 2) hur de organiserar sitt cybersäkerhetsarbete, 3) vilka likheter och skillnader som finns hos kommunerna avseende fråga 1 och 2, och 4) hur skillnader mellan kommuner kan förklaras, särskilt med fokus på kommunstorlekens betydelse som en förklarande faktor.

Datainsamlingen kommer att ske genom en nationell enkät, analys av dokument och genom intervjuer med ett strategiskt urval av personer som IT-chefer, IT-experter, säkerhetsansvariga, ledande politiker och direktörer.

– Jag hoppas vi ska kunna bidra till viktiga insikter om hur och varför kommuner har olika förståelse och förmåga att hantera cybersäkerhetsrisker, säger Johan Berlin.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>