I augusti 1984 slogs dörrarna till Naturskolan i Sollentuna upp för första gången.
Den är nu en av Sveriges äldsta naturskolor och en uppskattad verksamhet i kommunen som sedan start undervisat mer än 100 000 elever om naturen.
Naturskolan grundades av Krister Sernbo och Rikard Dahlén, tidigare naturvårdschef i Sollentuna kommun. Skolan tog första läsåret emot nästan 2600 elever. Den var en av de första naturskolorna i Sverige och är med sina 40 år en av de äldsta. Skolan startades för att ge alla elever samma möjlighet till praktisk naturundervisning och som ett komplement till skolans undervisning, där naturen är klassrummet.
Sollentuna är en av cirka 90 kommuner som har en naturskola. Naturskolans pedagoger tar varje år emot cirka 4500 elever från kommunens kommunala och fristående grundskolor. Varje dag kommer nya grupper av elever från årskurs 1-9 i Sollentuna till Järvafältet för att lära sig utomhus. Eleverna får lära sig om allt från fågelskådning, säkerhet på isen, till skogens ekologi. Undervisningen vid Naturskolan berör även andra ämnen skolämnen.
– En vanlig missuppfattning är att vi bara håller på med naturorienterande ämnen och biologi. När vi undervisar berör vi andra ämnen också som – bild och skapande, slöjd, idrott, samhällskunskap. Hållbar utveckling genomsyrar allt. Vi bidrar till att rusta eleverna för framtiden, ge dom en självständig handlingskraft när det kommer till miljöfrågor och hållbarhetsfrågor, säger Veronica Morin, naturskollärare vid Naturskolan.
Nästan alla lektioner är utomhus i olika naturområden på Järvafältet, där eleverna får kunskap tillsammans med naturupplevelser.
– Det är viktigt att få lära sig om processer och fenomen i dess riktiga miljö, där det faktiskt händer. Vi blir även en motpol till stillasittande undervisning. Eleverna får frisk luft och får röra på sig, säger Veronica Morin.
Skolan är också ett stöd för lärare i kommunen, som uttrycker att de hämtar både inspiration och mer självförtroende för att själva undervisa utomhus.
– Det bästa med att vara natursskollärare är att få vara medupptäckare. Ge elever en upplevelse och få dela den med dem. Men också att vara ett stöd till pedagogerna och i att inspirera till mer utomhusvistelse, avslutar Veronica.
Firar med utställning och öppet hus för allmänheten
Naturskolan håller vanligtvis bara öppet på vardagar för skolklasser i Sollentuna. För att fira 40 år och ge Sollentunaborna möjlighet att lära i naturen, bjuder skolan in till ett öppet hus i slutet av augusti. De är även i full färd med att arrangera en utställning med aktiviteter i Sollentuna bibliotek.