7 procent av Sveriges elever utsatta för allvarligt våld i skolan
Hem PEDAGOGSNACK 7 procent av Sveriges elever utsatta för allvarligt våld i skolan

7 procent av Sveriges elever utsatta för allvarligt våld i skolan

Publicerat av: Redaktionen

Undersökning visar också att var fjärde barn (26%) har utsatts för någon form av allvarligt våld i skolan under det senaste året.

Det kan handla om kränkningar, trakasserier, mobbning eller misshandel.

Barn som utsatts för allvarligt våld anger att de är mindre trygga, litar mindre på vuxna och har svårt att koncentrera sig på lektionerna.

 – Läget i svensk skola är mycket allvarligt. Vi ser nu konsekvenser av en nedprioriterad skolhälsa och det förebyggande trygghetsarbetet. Det är alarmerande och visar att Sverige på senare år misslyckats med trygghetsarbetet i skolan. Föreställ dig ett stort svenskt företag där 7% av de anställda varit utsatta för grovt våld senaste året. Hur skulle samhället reagera på det? säger Friends generalsekreterare Maja Frankel.

Bland de utsatta barnen anger 6o procent att de lider av psykisk ohälsa. Dubbelt så många jämfört med barn som inte utsatts för allvarligt våld i skolan.

Friends analys visar även att huvudmän inte lyckats helt med att motivera och engagera personalen i likabehandlings- och trygghetsarbete. Och förtroendet för vuxna bland barn sjunker med åldern.

7 procent av Sveriges elever utsatta för allvarligt våld i skolan– Alla skolor är enligt skollagen skyldiga att jobba för att motverka kränkningar och mobbning – och ändå ser det ut så här. Nu behöver den nya regeringen ta krafttag och Skolverket behöver ge tydliga rekommendationer om hur skolor ska arbeta mot mobbning med utgångspunkt i vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Friends generalsekreterare Maja Frankel

Fakta

Novus undersökningen ger en unik bild av läget i skolan utifrån barns perspektiv från ett nationellt representativt urval av elever mellan 9–18 år

  • 7 procent av Sveriges elever anger att de varit utsatta för grövre misshandel i skolan eller på skolgården under det senaste året.
  • 26 % har utsatts för någon form av allvarligt våld i skolan under det senaste året.
  • Bland de utsatta barnen anger 6o procent att de lider av psykisk ohälsa. Dubbelt så många jämfört med barn som inte utsatts för allvarligt våld i skolan.
  • Det är tre gånger vanligare att elever på mellanstadiet är utsatta för grövre misshandel  i jämförelse med gymnasieelever.
  • Förtroendet för vuxna bland barn sjunker med åldern och är som lägst i årkurserna 3–6.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>