Professor Nóra Kerekes vid Högskolan Väst har lett flera studier i olika vårdsammanhang, om yogans effekter på beteende, psykisk hälsa och personlighet.
Hennes studie om traumaanpassad yoga inom rättspsykiatri pågår på nationell nivå i Sverige.
Nu sätts en ny studie i gång – denna gång med fokus på barn och ungdomar som lider av trauma och psykisk ohälsa.
– Vårt forskarteam har varit i USA i sommar där personal inom barn- och ungdomspsykiatri har utbildats inför genomförande av en ny internationell forskningsstudie, säger Nóra Kerekes.
Traumaanpassad yoga är en yogametod som tar hänsyn till vanligt förkommande sjukdomstillstånd inom psykiatrin med trygga och gynnsamma metoder specifikt anpassade för vården. Josefin Wikström, grundare av Traumaanpassad Yoga Sverige har utvecklat yogaprogrammen och ett utbildningskoncept och har arbetat tillsammans med Nóra Kerekes i flera av hennes forskningsprojekt och är även delaktig i det nya samarbetet i USA.
Verksamma inom barn- och ungdomspsykiatrin får nyckelroller
Tjugotre läkare, psykologer, konstterapeuter och sjuksköterskor som är verksamma inom barn- och ungdomspsykiatrin avslutar inom kort sin traumaanpassade yogainstruktörutbildning vid SUNY Upstate Medical University, New York, USA. Flera av dem blir en viktig del av det nya forskningsprojektet som startar under hösten 2022.
Eftersom det inte ännu finns studier med yoga inom barn- och ungdomspsykiatri, blir det första steget i den nya studien att utvärdera genomförbarhet av inkludering av Traumaanpassad Yoga som ett komplement till den vanliga vården inom barn- och ungdomspsykiatriska kliniker.
Yoga som möjlig tilläggsbehandling
Om genomförbarheten bekräftas, ska Nóra Kerekes studie utvärdera om utövandet av Traumaanpassad yoga, i kombination med standardbehandlingen inom barn- och ungdomspsykiatriska kliniker, kommer att minska deltagarnas traumasymtom, ångest, depression, aggression, självskadebeteenden och relationssvårigheter, samt öka deras motståndskraft och impulskontroll.
– Det har tidigare visat sig att yoga förbättrar fysiska och mentala välbefinnande och hjälper ungdomar att förbättra motståndskraft (resiliens), humör och självreglering av känslor och impulser.
Nóra Kerekes poängterar:
– En viktig aspekt i våra pågående och nya projekt är att undersöka om yogautövande av patienter också främjar välbefinnande hos vårdpersonalen, som är ett sällan studerat perspektiv av behandlingsstudier.
Vetenskaplig evidens är ett krav inom vårdmetoder
Enligt Nóra Kerekes studien har betydelse för att förbättra evidensbaserad och effektiv vård för barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa, samtidigt fyller den en vetenskaplig kunskapslucka om yogas funktion som vårdmetod.