Robotprogrammering ska få eleverna i Säter, Hedemora och Avesta mer intresserade av naturvetenskap och teknik
Hem TEKNIK Robotprogrammering ska få eleverna mer intresserade av naturvetenskap och teknik

Robotprogrammering ska få eleverna mer intresserade av naturvetenskap och teknik

Publicerat av: Redaktionen

Äntligen! Projektet Science Dalatour som blivit uppskjutet ett år på grund av coronapandemin kan nu starta med Enbacka skola i Gustafs under vecka 41.

Representanter från media inbjuds därför att delta i en träff tillsammans med elever från Enbacka skola och pedagoger från 2047 Science Center.

Datum och plats för pressträff
Plats:Enbacka skola, Enbackavägen 62, Gustafs
Alternativ 1: Onsdag 13/10 klockan 10.30 (Klass 3A)
Alternativ 2: Onsdag 13/10 klockan 12.30 (Klass 2B)

Vänligen anmäl ert deltagande till Mikael Granberg, kommunikatör 2047 Science Center.
Telefon: 0243-79 39 06
E-post: mikael.granberg@2047.nu

Science Dalatour är ett projekt för mellanstadieklasserna i Säter, Hedemora och Avesta kommun. Projektet genomförs för att väcka intresse för teknik, naturvetenskap och matte och därmed bidra till att säkra länets framtida kompetensförsörjning. Projektet startar vecka 41 och börjar med Säters kommun för att nästa år gå vidare till Hedemora kommun och Avesta kommun. Genom projektet får elever lektioner i kreativ och praktisk programmering när pedagoger från 2047 Science Center kommer på besök.

 

Robotprogrammering ska få eleverna i Säter, Hedemora och Avesta mer intresserade av naturvetenskap och teknik

Eleverna i Säters kommun får lära sig grunderna i programmering med hjälp av Lego Education.

Science Dalatour möjliggörs med ett bidrag på 500 000 kr från Södra Dalarnas Sparbank
– Vi är väldigt glada över att kunna göra denna satsning mot skolorna. Både lärare och elever får inspiration genom detta besök. Programmering är en obligatorisk del i skolplanen och då är det kul att det kan erbjudas på ett kreativt sätt och med pedagoger som är specialiserade på detta, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank.

Kreativ programmering på schemat

Eleverna får lära sig grunderna i programmering med hjälp av Lego Education i ett innovativt, utmanande och lärorikt upplägg. I årskurs 1–3 kommer man jobba med temat ”Vår stad” och i årskurs 4–6 är temat ”Robotar i vår vardag”.

– Lektionerna ska väcka intresset hos barn och ungdomar för teknik, naturvetenskap och matematik. Vi vill stärka deras tekniska självförtroende med lustfyllda lektioner i programmering och i förlängningen bidra till den framtida kompetensförsörjningen inom naturvetenskap och teknik, säger Linda Axelsson Karlqvist, pedagog på 2047 Science Center.

Kontakt 2047 Science Center
Linda Axelsson Karlqvist, kontaktperson och ansvarig pedagog för projektet
Telefon: 0243-42 02 01
E-post: linda.axelsson-karlqvist@2047.nu

Kontakt Södra Dalarnas Sparbank
Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig
Telefon: 0225-358 20
E-post: therese.oljans@sodradalarnassparbank.se

Fakta om Science Dalatour

Projektet löper i linje med Tillväxtverkets mål om mångfald och jämställd tillväxt. Den demokratiska aspekten av tillgänglighet går i linje med mångfaldhetsmålet. Projektet Science Dalatour har som mål att tillgängliggöra teknik för alla och på så vis stärka innovationsförmågan och attraktiviteten hos en bredare grupp inom ämnesområdet i Dalarna.

Projektet fokuserar att stärka digital och teknisk kompetens hos skolelever och lärare, vilket på lång sikt kommer att bidra till ett bättre rekryteringsläge för att kompetenssäkra inom områden där vi idag vet att det råder brist på arbetskraft. Vi måste jobba på bred front för att regionen och landet ska kunna vara i teknisk framkant genom att efterfrågade och rätt kompetenser kan tillsättas framledes.

I Avesta, Hedemora och Säters kommun finns det ca 150 klasser i årskurs 1-6. Målet med projektet är att besöka alla dessa klasser under projekttiden.

Pedagoger från 2047 Science Center åker ut till skolorna och har 1 timmes praktiska lektioner med hjälp av LEGO-materialet WeDo i årskurs 1–3 och Spike Prime i årskurs 4–6.

Ytterligare information om 2047 Science Center finns på 2047.nu

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>