Så gör du för att komma in på Karlstad Fria Läroverk
Hem NYHETER Så gör du för att komma in på Karlstad Fria Läroverk

Så gör du för att komma in på Karlstad Fria Läroverk

Publicerat av: Redaktionen

För varje år som gått har det krävts ett högre meritvärde för att ta sig in på Karlstad Fria Läroverk.

Hur gör man då bäst för att komma in?

– Det gäller så klart att få så höga meritvärden som möjligt, men man kan också söka till flera olika program säger rektor Viktoria Johannesson.

Karlstad Fria Läroverk är en populär gymnasieskola och för varje år som gått har det krävts högre och högre meritvärden för att ta sig in på skolans olika program. Vid den slutliga antagningen till läsåret 2022/2023 krävdes som exempel ett meritvärde på 255 poäng för att säkra en plats på skolans Ekonomiprogram. Det var det högsta meritvärde som krävdes på något gymnasieprogram i Värmlands samverkansområde.

– Det är kul att vi är populära men det är inget självändamål utan snarare ett bevis på att vi har en bra verksamhet, säger skolans rektor Viktoria Johannesson.

Antagningen till gymnasieskolan baseras helt på de betygsmeritvärden som eleverna får när de lämnar årskurs 9. När eleverna söker till ett program rankas de utifrån sina meritvärden och antas till programmets platser i samma ordning. Den sist antagna elevens meritvärde blir programmets ”lägsta merit”.

Så gör du för att komma in på Karlstad Fria Läroverk– Det tråkiga, men bästa tipset är att arbeta målmedvetet under högstadiet för att få så höga meritvärden som möjligt. Det är egentligen det enda man kan påverka säger Viktoria.

När i tiden man som elev inser vikten av meritvärdet är också en viktig faktor för möjligheterna att komma in.

– Elever som vid preliminär antagningen i april inser att deras meritvärde inte räcker till det program de helst vill gå har väldigt lite tid på sig att göra något åt detta.

Även om det framförallt gäller att ha så högt meritvärde som möjligt så kan man öka sina chanser att komma in på skolan genom att söka till flera olika program.

– Vi ser att en del elever söker till flera av våra program, till exempel till Ekonomiprogrammet i första hand, Samhällsprogrammet i andra hand och så vidare. Det är roligt att de så gärna vill gå hos oss säger Viktoria Johannesson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>