Hem NYHETER 75 år sedan första Pippi-boken gavs ut

75 år sedan första Pippi-boken gavs ut

Publicerat av: Redaktionen

En omedelbar succé

I slutet av november 1945, lagom till julhandeln, kom den ut i den svenska bokhandeln – Astrid Lindgrens berättelse om Pippi Långstrump som ställde till en revolution i barnkammaren.

I ruinerna efter andra världskriget blev mötet med Pippi för många en förlösande upplevelse, en frisk fläkt. Synen på barn och uppfostran var redan på väg att förändras och Pippi låg väl i samklang med tidsandan. Boken sålde i 21 000 exemplar på bara två veckor och innan 40-talet var till ända var siffran uppe i 300 000 sålda Pippi-böcker.

Digitalt 75-årsfirande

Pippis födelsedag brukar firas den 21 maj, eftersom det är Astrid Lindgrens dotter Karins födelsedag. Karin var den uppfann namnet Pippi Långstrump och under flera år hittade Astrid på historier om Pippi för Karin och hennes vänner. Till sin tioårsdag fick Karin de nedskrivna berättelserna om Pippi som present.

 

75 år sedan första Pippi-boken gavs ut

Illustration: Ingrid Vang Nyman. (c) Astrid Lindgren Aktiebolag

I år blev firandet mestadels digitalt. Den nya Villa Villekulla på Astrid Lindgrens Värld fick bara vara öppen i tio dagar, det stora kalaset på Skansen blev inställt och teaterföreställningar som Björn Ulvaeus produktion Pippi på Cirkus och otaliga andra evenemang över hela världen har skjutits upp eller ställts in.

Men det finns ett stort engagemang kring jubileet och Astrid Lindgren Aktiebolag får dagligen förfrågningar om alternativa firanden.

Pippi of Today

Nu kring jubileet för själva utgivningsdagen vill Astrid Lindgren Aktiebolag gärna påminna om vår kampanj till förmån för Rädda Barnens arbete för flickor på flykt, Pippi of Today. Idag tvingas miljontals flickor att lämna sina hem. Deras redan osäkra tillvaro har nu kraftigt förvärrats av coronakrisen. Riskerna har ökat, och likaså flickornas behov av stöd. Kampanjperioden är förlängd till att innefatta även 2021.

FAKTA

Pippi i siffror

Ca 70 miljoner böcker sålda världen över
Översatt till 77 språk
De tre originalböckerna är Pippi Långstrump (1945), Pippi Långstrump går ombord (1946) och Pippi Långstrump i Söderhavet (1948)


Vilket datum kom boken ut?

Astrid Lindgren skriver i sin dagbok den 20 november 1945: ”Och så har jag fått första pris för ”Pippi Långstrump”, som ska komma ut vilken dag som helst.”

Den 25 november skriver hon: ”Och igår gick jag in i en bokhandel och köpte mig ett exemplar av ”Pippi Långstrump”, den förbålt roliga boken, som nog aldrig hade kommit till, om jag inte hade vrickat foten vårvintern 1944. Det hade kanske inte gjort så mycket förstås!”

Boken bör alltså ha anlänt till bokhandeln den 24 november, möjligen en eller ett par dagar tidigare.


Historien och inspirationskällorna bakom Pippis tillkomst

En kväll sa Astrids dotter Karin ”Berätta om Pippi Långstrump” och uppfann i samma stund det som skulle bli en av världens mest välkända barnboksfigurer. Läs mera här.

Pippi på film

Böckerna om Pippi har blivit långfilmer, tv-serier och animerad serie. De mest populära är Olle Hellboms filmatiseringar från 1969-70 med Inger Nilsson som Pippi. 2019 meddelades att det kommer en ny internationell produktion, producent är David Heyman (Paddington- och Harry Potter-filmerna).


Hyllningsbok

Pippiperspektiv (Astrid Lindgren Text 2020, red Maina Arvas) är en jubileumsbok där kända skribenter och tecknare i ord och bild presenterar sin bild av Pippi Långstrump. Även foton och mycket kuriosa om Pippi ryms i denna påkostade jubileumsbok.

Bland de medverkande finns Susanna Alakoski, Jens Andersen, Kitty Crowther, Jan Eliasson, Tarja Halonen, Agnes Lidbeck, Inger Nilsson, Suzanne Osten, Roland Paulsen, Pipilotti Rist, Meg Rosoff, Alicia Vikander, Björn Ulvaeus och många fler!


Citat

Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren utöver att roa mina späda läsare, så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det svåraste. Överallt missbrukas makt.

Astrid Lindgren, ur “Vägen till Sunnanäng”, Vänkritik. 22 samtal om dikt (1959).

Jämställdheten mellan man och kvinna i Sverige går ibland med myrsteg, ibland med jättekliv. Men framåt går det och nog har Pippi haft något att göra med det.

Björn Ulvaeus, ur ”Pippiperspektiv”

Jag blir rasande över alla politiker som säger att de är som Pippi – vilka falska jävlar ni är! Pippi är ju framför allt en fri människa som på ett oerhört gripande sätt försöker organisera sin tillvaro.

Marianne Lindberg De Geer, ur ”Pippiperspektiv”

Hon lånar ord och uttryck från de vuxnas språk. Hon duar fröken. Hon tolkar meningar bokstavligt och vränger med orden och sanningen. Hon bryter mot samtalens pragmatiska regler. Hon gör kort sagt uppror mot alla språkliga konventioner, och hon gör det framgångsrikt.

Lena Lind Palicki, ur ”Pippiperspektiv”

En stark flicka som Pippi, som inte är rädd för att tala ut, klär av makten, och inte är rädd för auktoriteter, behövs mer än någonsin.

Jan Eliasson, ur ”Pippiperspektiv”

Ja, tiden går och man börjar bli gammal. Fram på höstkanten fyller jag tio år, och då har man väl sett sina bästa dar.

Pippi Långstrump, ur Pippi Långstrump går ombord (1946)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>