Nu lanserar SIS, Svenska Institutet för Standarder, nya utgåvan av SS 12000:2020, vilket kommer att underlätta informationsflödet mellan olika IT-system i skolan.
Skolon, som deltagit i arbetsgruppen för framtagandet av SS 12000:2020, lanserar i samband med detta komplett stöd för den nya standarden, vilket berör både skolhuvudmän och leverantörer.
SS 12000:2020 är en standard med stöd av Skolverket, vars syfte är att förenkla informationsutbyte mellan skolors olika IT-system, samt att effektivisera för de leverantörer som levererar digitala tjänster och läromedel. Standarden är en överenskommelse om hur data ska överföras från ett system till ett annat och på vilket sätt.
Med standarden kommer det att bli betydligt enklare för alla i det digitala ekosystemet att arbeta med varandra, vilket kommer att spara både tid, administration och utvecklingskostnader.
Skolon, som tillsammans med flertalet edtechbolag deltagit i arbetet i framtagandet av den nya standarden, har nu också utvecklat stöd för den och har därmed direkt i samband med lanseringen av SS 12000:2020 komplett stöd för den. Niklas Leide, Customer Tech Lead & Product Specialist, och som har varit representant för Skolon i arbetsgruppen för SS 12000:2020, berättar:
– Vi har haft ett jättebra samarbete i arbetsgruppen för att identifiera och ta fram en modern standard som är tydlig, flexibel och som är anpassad för att tas i bruk av många. Vi ställer oss positiva till att vara med att utveckla och ta fram bra och viktiga standarder på de områden där det behövs, eftersom det underlättar både för vår egen del, för våra kunder och för våra samarbetspartners.
Gabriel Wallén, Customer & Content Director på Skolon, fyller i:
– I Skolons plattform har vi har redan idag stöd för en rad olika standarder, men en samlad och tydlig standard för att utbyta information och data mellan system som är specifika för just skolans värld har saknats i Sverige, så att detta nu finns på plats är mycket bra. Kunder kommer nu både snabbare och enklare att kunna sätta upp Skolon och integrera det med sina övriga befintliga system, samtidigt som det för innehållsleverantörer kan innebära mer standardiserade integrationer.
Skolon, med sin samlingsplats av över 3000 digitala skolverktyg och lärresurser från mängder av olika leverantörer, är idag en väletablerad aktör i det svenska edtechekosystemet. Med över en halv miljon lärare och elever som användare blir den nya standarden en del i arbetet mot att skolor och skolhuvudmän kan möjliggöra digitalt lärande på ett effektivt och säkert sätt.
– I och med att Skolon på kort tid blivit en del av den grundläggande digitala infrastrukturen för många skolhuvudmän, så är det givetvis av stort värde att vi är med och bidrar till ett så effektivt och transparent ekosystem som möjligt. Det ska vara lätt att utbyta information och att integrera med varandra. SS12000:2020 innebär också att ännu fler aktörer och leverantörer kan vara med och ta fram nya bra lösningar till skolans värld. Sist, men inte minst, så innebär det förstås en ännu bättre samverkan mellan oss alla i branschen, vilket bara är positivt för alla inblandade, avslutar Gabriel.