Hem NYHETER Kunskap i samverkan i 30 år!

Kunskap i samverkan i 30 år!

Publicerat av: Redaktionen

Exakt idag för 30 år sedan hölls en invigningsceremoni i Trollhättan för regionens nya högskola – Högskolan i Trollhättan/Uddevalla.

Efter idogt uppvaktande från politikerhåll och näringslivets påstötningar kring behovet av en högskola i regionen kom så beslutet – Fyrbodalsregionen får sin högskola.

Kunskap i samverkan i 30 år!

Högskolans nya konstverk på campus – en graffitimålning av Marcus Hank Tollbom.

Nu uppmärksammas därför jubileet på olika sätt på högskolan.

– Vårt 30-årsfirande är en chans att titta tillbaka. På alla människor vi nått och vars liv vi förändrat. På vårt engagemang i samhället och hur vi blivit en del av det. På hur vår utbildning och forskning håller toppklass. Det är omöjligt att inte vara glad och stolt över den högskola vi blivit, säger rektor Martin Hellström.

Under åren har högskolan utbildat tiotusentals studenter och doktorander. Idag har högskolan 675 anställda från att i början ha varit omkring 40.

Det finns gästforskare från över 20 olika länder och studenter från hela världen söker sig till högskolans utbildningar. Från att högskolan varit fördelad på tre kommuner – Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg – finns det sedan 2008 ett samlat campus i Trollhättan.

– Det är såklart många händelser som präglat högskolan. På senare tid tänker jag särskilt på SAAB-konkursen, etablerandet av Nordens största flyktingförläggning ”Restad Gård” i Vänersborg och skolattacken på Kronan. Högskolan har genom detta utvecklats till en samhällsaktör som krokat arm med kommunerna, regionen och Arbetsförmedlingen. Vår devis för vårt firande – Kunskap i samverkan i 30 år – kunde inte vara mer sann, säger Martin Hellström.

Film, magasin och konstverk

På grund av Coronapandemin har förutsättningarna för att kunna fira förändrats påtagligt. Det går inte att genomföra de öppna evenemang som var tänkta.

– Det känns naturligtvis tråkigt att inte kunna ställa till med fest och öppna upp högskolan för allmänheten som var tanken. Det viktigaste det här året har dock varit att bidra till att minska smittspridning och att på så sätt ta vårt samhällsansvar, säger Kristina Sandström, eventkoordinator på Högskolan Väst.

Kristina Sandström fortsätter och berättar om några av aktiviteterna som ändå blivit av:

– Vi har fått ändra inriktning och idag lanserar vi till exempel vår 30-årsfilm och snart är ett jubileumsmagasin färdigt för utskick. Jag är särskilt glad över vårt nya konstverk på campus – en graffitimålning som förhoppningsvis blir ett bestående avtryck av våra första 30 år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>