Hem NYHETER Utomhuspedagogik motverkar barns stillasittande

Utomhuspedagogik motverkar barns stillasittande

Publicerat av: Redaktionen

Friluftsfrämjandets utbildningsprojekt Skogshjältarna förbättrar pedagogers förmåga att aktivera och undervisa barn i naturen med 36 % – nu utökas det framgångsrika projektet

Svenska barn är mest stillasittande i Norden. Samtidigt visar forskning att utevistelse och rörelse främjar både hälsa och förmåga till inlärning.

Utomhuspedagogik motverkar barns stillasittande

Friluftsfrämjandets skogshjältar i fullt språng

De flesta föräldrar vill också att barnen ska vara ute mer under skoldagen.

Men skolan har svårt att möta behovet. Friluftsfrämjandets utbildningsprojekt Skogshjältarna visar mätbara effekter på lärarnas förmåga att använda naturen i undervisningen – och därmed att få barnen att röra sig mer.

Sex av tio (58%) svenska barnfamiljer anser att deras barn får vara ute alldeles för lite skog och mark när de är på förskolan eller skolan. Nästan alla föräldrar (97 %), anser att det är mycket viktigt att deras barn har kunskap nog för att ta sig ut i den svenska naturen. Detta enligt Friluftsbarometern, en färsk undersökning genomförd av SJ och Friluftsfrämjandet.

Med projektet Skogshjältarna utbildar Friluftsfrämjandet pedagoger att använda friluftsliv och utevistelse i den vanliga undervisningen. Enligt de pedagoger som deltagit, har förmågan att använda naturen i undervisningen ökat med 36 procent, när de själva får skatta sin förmåga innan samt ett år efter utbildningen.

Hittills bedrivs undervisningen på ett tiotal skolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. För att skala upp Skogshjältarna och nå ännu fler barn, har Friluftsfrämjandet vidareutvecklat konceptet. Nu startar ett pilotprojekt på Åvestadalskolan i Avesta/Krylbo för att testa detta.

– Skogshjältarna är ett utmärkt exempel på hur vi kan motverka stillasittande och ohälsa bland barn – en av vår tids största samhällsutmaningar.

Det är också ett bra exempel på att vi är lika relevanta i dag som när vi bildades för 125 år sedan. Då handlade det om att få ut fabriksarbetare i naturen. I dag är barn med osunt mycket skärmtid vårt främsta fokus, säger Lars Lundström, Friluftsfrämjandets generalsekreterare.

– Att röra sig, klättra och balansera i en utemiljö är enormt viktigt för barns fysiska aktivitetsnivå, hälsa, motorik och sociala utveckling, säger Gisela Nyberg, medicine doktor, Karolinska Institutet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>