Hem PÅ GÅNG Tieto, KTH och Stockholms stad hackar framtidens lösningar inom vård och skola

Tieto, KTH och Stockholms stad hackar framtidens lösningar inom vård och skola

Publicerat av: Redaktionen

För att främja digitalisering inom offentlig sektor arrangerar Tieto i samarbete med KTH, Stockholms stad och IBM ett hackathon där utvecklare, studerande och yrkesverksamma under 48 intensiva timmar ska samlas och ta fram innovativa lösningar för bättre vård, skola och omsorg.

Målet med Sthlm Tietohack är att underlätta vardagen för läkare, lärare, elever och anhöriga.

– Det är ett unikt tillfälle att mötas och skapa nya lösningar med sikte på att påverka utvecklingen av framtidens skola och sjukvård. Vi måste bli bättre på att samarbeta mellan olika discipliner och ta tillvara på de tillgångar som vi många gånger redan sitter på – nämligen all den data som vi själva är med om att skapa och använda varje dag, säger professor Björn-Erik Erlandsson, rådgivare och tidigare vice skolchef på Skolan för teknik och hälsa, KTH.

Tieto, KTH och Stockholms stad hackar framtidens lösningar inom vård och skolaSthlm Tietohack går av stapeln den 25-27 november på KTH:s campus vid Karolinska sjukhuset i Flemingsberg, Huddinge. Tävlingen är öppen och vem som helst kan anmäla sig och sitt lag för att delta.

Förstapriset är på 25 000 kronor och vinnarna får även tillfälle att presentera sin lösning för myndigheter, kommuner och landsting samt civilminister Ardalan Shekarabi på TietoForum som arrangeras den 5-6 december.

Hackathonet är uppdelat i två huvudområden. Hälsa & välfärd och Skola. Uppdragen handlar om allt från att skapa bättre överblick av patienthistorik och nya former av eHälsotjänster till att utveckla nästa generations trygghetslarm för äldre och framtida inlärningsmiljöer inom skolan med hjälp av data, maskininlärning och uppkopplade enheter (IoT – Internet of Things). Under de 48 timmar som tävlingen pågår får de tävlande möjlighet att sätta sig in problemet, utveckla en idé och sedan presentera den för en jury. Vinnarna erbjuds även möjlighet att utveckla sin idé vidare med hjälp av Tietos innovationsinkubator och enheten för datadrivna affärer.

– Vi är intresserade av att få in nya studenter och utvecklare och se hur de tar sig an viktiga och samhällscentrala frågeställningar. Framtidens lösningar skapas i allt högre utsträckning via olika former av innovationssamarbeten, tillsammans med kunder och slutanvändare. Vi vill attrahera och utmana morgondagens talanger som kan bidra till att utveckla svensk vård, skola och omsorg, säger Johan Höglund, chef för vård- och skolsektorn på Tieto.

Hackathons har på senare år blivit ett populärt sätt att ta fram nya ideer och koncept inom en rad olika branscher och går ut på att under en begränsad tidsperiod blanda olika perspektiv och med hjälp av data hacka fram nya, innovativa lösningar som rör aktuella samhällsutmaningar. Tieto har tidigare arrangerat hackathons inom bland annat sjukvård, tillverkande industri och detaljhandel, som resulterat i nya datadrivna lösningar för såväl yrkesverksamma som allmänheten.   

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>