Ny AI-teknik ska minska bråken om barnen efter separationen
Hem TEKNIK AI-teknik ska minska bråken om barnen efter separationen

AI-teknik ska minska bråken om barnen efter separationen

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanserar co-parentingtjänsten Varannan Vecka AI-teknologin TalkSafe som ska motverka toxiskt språk mellan föräldrar under och efter separationen.

Målet är att trygga kommunikationen och minimera mängden konflikter som riskerar att skada barnen.

– AI-teknologin ger dig den där mikro-impulsen att stanna upp, tänka efter och förhoppningsvis välja andra ord. Det kommer göra många föräldrar mer medvetna om sitt eget beteende.

-När konfliktnivån sjunker är det lättare att få till ett bra samarbete om barnen både på kort och långt sikt , säger Elisabeth Scholander, jurist och grundare Varannan Vecka.

AI-teknologin kan beskrivas som ett sorts filter i chatten i Varannan Vecka-appen. Om en förälder börjar skriva ett chattmeddelande med svordomar, kränkande ord eller negativa omdömen varnar AI-filtret direkt genom att göra textrutan gul, orange eller röd beroende på graden av toxicitet. Meddelandet kan fortfarande skickas men avsändaren har fått en tydlig varning om att meddelandet till medföräldern med största sannolikhet är konfliktdrivande.

Teknologin har utvecklats tillsammans med forskare på Uppsala Universitet, Stockholms universitet och Mind Intelligence Lab som är ett deeptech-företag med fokus på textanalys. Identifieringen och mätningen av toxiskt språk sker med hjälp av en maskininlärningsmodell som tränats att känna igen toxiskt språk i föräldrakommunikation online. Lisa Kaati är forskare på institutionen för data– och systemvetenskap vid Stockholms universitet och forskningschef på MIL:

Ny AI-teknik ska minska bråken om barnen efter separationen

När kommunikationen känns trygg blir samarbetet om barnen bättre

– Under ideala förhållanden, när användare uttrycker sig på liknande sätt som vår modell är tränad på att identifiera, kan AI:n känna igen toxiskt språk med över 90 procents säkerhet. Det finns andra lösningar, Google har exempelvis utvecklat en liknande modell för engelska men eftersom svenska är ett så litet språk finns det få tekniker som fungerar vilket gör TalkSafe helt unikt. Det är viktigt att vi använder ny teknik för att hjälpa användare framåt till ett bra samtalsklimat, särskilt när det berör barn och unga, säger Lisa Kaati.

Bolaget Happy Parents AB står bakom co-parentingappen Varannan Vecka som bygger på svensk forskning om barns bästa efter separation. Barnpsykologen och forskaren Malin Bergström är en av medgrundarna bakom appen.

Mind Intelligence Lab är ett deeptech företag som utvecklar teknik för textanalys baserad på psykologiska och datavetenskapliga metoder. Företaget har bland annat lösningar för att identifiera toxiskt språk, risk för våld, risk för självmord och destruktivt beteende.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>