Europeiska språkdagen firas den 26 september varje år
Hem EFTER PLUGGET Europeiska språkdagen firas den 26 september varje år

Europeiska språkdagen firas den 26 september varje år

Publicerat av: Redaktionen

Syftet med den Europeiska dagen för språk är att lyfta fram språk oc språkinlärning som någonting viktigt, intressant och roligt!

Det är givetvis något som vi på Binogi håller med om.

Visste du att åtminstone hälften av människorna på jorden är två- eller flerspråkiga? Alltså att de talar två eller fler språk.

På Binogi vet vi att språk är en stor del av vår identitet och något vi ska använda för att hjälpa elever att nå sitt allra bästa resultat.

Europeiska språkdagen firas den 26 september varje år

Språk är en stor del av vår identitet och något vi ska använda för att hjälpa elever att nå sitt allra bästa resultat.

Elever som lär sig på både modersmålet och andraspråket parallellt kan använda kunskaperna i båda språken för att utveckla sina förmågor. En forskare som Binogi samarbetat med under lång tid i forsknings- och utvecklingsprojektet Språkprojektet är professor Jim Cummins. Cummins är en världsledande forskare och professor på Ontario Institute for Studies in Education of the University of Toronto samt Åbo Universitet i Finland där han arbetar med språkutveckling.

Cummins är en pionjär inom området, som har inspirerat och lagt grunden för fortsatt forskning om flerspråkiga elever runt om i världen.

Cummins påpekar problemet med studenter som släpar efter i undervisningen eftersom de inte helt förstår språket. Forskningen visar att det kan ta mer än fem år för nyanlända elever att lära sig “skolspråket”, även om de till synes helt behärskar vardagsspråket.  Cummins kallar detta fenomen för “de dubbla isbergen”. Han visar också på att de visuella presentationerna i Binogis utbildningsvideor kan ha en positiv effekt när de kombineras med tal och text på både modersmålet och andraspråket.

Vi är extra stolta när Jim Cummins säger följande om Binogi. “Binogi is a dream come true for teachers and have the potential to change every school in the whole world.”  Vill du läsa mer om Cummins evidensbaserade forskning på Binogi finns mer information i Språkprojektets forskningssammanställning.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>