Ny rapport: Barn och unga om tryggheten på nätet
Hem PEDAGOGSNACK Rapport: Barn och unga om tryggheten på nätet

Rapport: Barn och unga om tryggheten på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Barn och ungdomar upplever i stort nätet som en trygg plats, men säger samtidigt att de blir utsatta.

I den nya rapporten ”Barn och unga om tryggheten på nätet” har Telenor frågat barn om deras upplevelser och vad de vill säga till vuxna om sitt liv på nätet.

Bland annat visar undersökningen att barn tror att vuxna har en negativ bild av deras nätvanor och att det främsta hindret för samtal är skam.

Undersökningen visar att barns upplevelse är att vuxna främst har negativa föreställningar om deras nätvanor. Tre av fyra tror att vuxna tycker att unga spenderar för mycket tid på, eller är beroende av, nätet. Trots detta uppger 9 av 10 att de skulle prata med en vuxen om något jobbigt eller läskigt hände dem online. Men det finns omständigheter som skulle hindra dem, exempelvis skammen över att ha gjort något fel och rädslan för att vuxna ska bli arga.

Rapport: Barn och unga om tryggheten på nätet

Nina Freye

–         Vi ser i kommentarer från barn att de vill prata med oss vuxna om sitt liv på nätet och det är ett förtroende som är viktigt att förvalta. Prata gärna om det som kan hända, men visa också intresse för det som är roligt och lärorikt på samma sätt som vi gör med livet offline. Det är sorgligt att så få barn svarar att de tror att vuxna har en positiv bild av deras nätvanor och att det finns skam och rädsla som kan hindra viktiga samtal mellan barn och vuxna. Det visar att vi behöver nätprata mer, säger Nina Freye, Responsible Business Manager på Telenor.

Att internet är en stor del av ungas liv råder det inga tvivel om. Telenors undersökning visar att barn mellan 9 och 14 år använder sociala medier dagligen och att tjejer vistas mer på Snapchat, Instagram och TikTok, medan killar i högre grad är på Discord och Youtube.

Tre av fyra barn uppger att de känner sig ganska eller mycket trygga på nätet. Samtidigt säger 39 procent att de någon gång under det senaste året varit med om att någon har varit elak mot dem på nätet och 38 procent att de tagit del av obehagliga bilder eller filmer.

50 procent av alla tillfrågade uppger att det främst är rädslan för att någon skulle skriva något elakt som skapar otrygghet. Andra faktorer är rädslan för att få sitt konto hackat och att bilder och videos delas mot deras vilja. Undersökningen visar att det är större andel tjejer som svarar att de är oroliga för att få bilder och videos delade mot sin vilja och att personer de inte känner kan kontakta dem.

–         Som en del av vårt arbete för en tryggare nätupplevelse för yngre användare ställde vi frågor till barnen, de som faktiskt vet bäst, om deras liv på nätet. Vi såg att barn har stor kunskap om hur de kan skydda sig mot otryggheter på internet. Många betonar vikten av att bara kommunicera med folk de känner och att prata med en vuxen om något känns fel. Därför är det viktigt att vi vuxna tar till oss vad det är barn oroar sig för, vad som skulle kunna få dem att känna sig tryggare och pratar om detta med barn, säger Nina Freye.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>