Hem NYHETER Anders Wall-stipendium till gymnasieelev som vill lösa världens vattenbrist

Anders Wall-stipendium till gymnasieelev som vill lösa världens vattenbrist

Publicerat av: Redaktionen

Jonatan Persson, 18 år, från Halmstad har erhållit 2019 års Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet på 100.000 kronor.

Genom organisationen Ung Företagsamhet får gymnasieelever möjlighet att under ett år prova på att driva företag, så kallade UF-företag, och sälja verkliga varor och tjänster.

I årskurs 2 på Kattegatt-gymnasiet i Halmstad startade Jonatan Persson UF-företaget Helios Innovations som bygger på hans egen uppfinning, en avsaltningsmaskin för havsvatten.

– Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av miljöfrågor och teknik och funderat alltmer på hur vi ska lösa framtidens vattenbrist, ett av mänsklighetens största hot, berättar Jonatan.

Lösningen uppenbarade sig då han i en TV-dokumentär såg hur man kylde växthus i Sahara med hjälp av evaporationsblock av cellulosa som vatten flödade genom och avdunstade.

Anders Wall-stipendium till gymnasieelev som vill lösa världens vattenbrist

Jonatan tänkte att man borde kunna använda de här blocken med varmt saltvatten och blåsa stora mängder luft igenom och så skapade han en energisnål vattenreningsmaskin som kan använda spillvärme från industrier för att rena havsvatten.

När han skulle driva UF-företag var affärsidén given. UF-året gav Jonatan möjlighet att komma vidare och förverkliga idén. Han fick kunskaper om affärsplaner, ekonomi och redovisning och kunde knyta nya värdefulla kontakter med både finansiärer och företag, och kunde konstruera en prototyp.

Nu driver Jonatan Helios Innovations vidare som enskild firma och utvecklar i samarbete med Höganäs en pilotanläggning i bolagets fabrik i Halmstad.

– Pilotanläggningen som ska rena vatten motsvarande 250 hushåll beräknas vara klar till midsommar, säger Jonatan.

Jonatan har ambitiösa planer för sitt företag. Först ska det ombildas till ett aktiebolag och därefter hoppas Jonatan kunna etablera samarbeten med så många svenska industriföretag som möjligt. Han tänker också söka internationellt patent, något som är ganska kostsamt och där stipendiet kommer väl till pass.

– När jag kommit så långt att jag kan leva på mitt företag vill jag expandera internationellt, säger han. Det finns många områden i världen som har brist på vatten, t.ex. Spanien, Australien och södra USA. Steget efter det är att återgå till den ursprungliga tanken med solvärme för att rena vatten i utvecklingsländer.

Jonatan öser lovord över Ung Företagsamhet, som han tycker var den bästa kursen under hela gymnasietiden.

– UF uppmuntrar elever att våga satsa och har man väl fått igång det drivet så kan man komma långt!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>