Ylva vågade byta till svetsbranschen tack vare Astars utbildning: ”Jag trivs så bra”
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Ylva vågade byta till svetsbranschen tack vare Astars utbildning: ”Jag trivs så bra”

Ylva vågade byta till svetsbranschen tack vare Astars utbildning: ”Jag trivs så bra”

Publicerat av: Redaktionen

Från restaurangbranschen till industrin – efter att ha upptäckt Astars utbildning till svetsare bytte Ylva Svarfvare, 24, bana i arbetslivet.

På gymnasiet gick Ylva Svarfvare restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning mot konditori. Men efter några år i branschen som utbildad konditor kände hon att hon ville prova på något annat praktiskt yrke.

Då sökte Ylva och blev antagen till svetsutbildningen, en 25 veckor lång yrkesutbildning inom Komvux. Den arrangeras av Skellefteå kommun tillsammans med utbildningsföretaget Astar.

– Jag kände att jag inte hade ekonomisk möjlighet att plugga i flera år, utan jag ville hitta en utbildning som var kortare, men också praktisk, eftersom jag tycker om att skapa med händerna. Då hittade jag svetsutbildningen som verkade passa mig, berättar hon.

– Jag trivs så bra på Stilmek! Yrket är mångsidigt och jag trivs bra med kollegorna, det är ett härligt gäng, säger Ylva om sin arbetsplats.

Under utbildningens gång får eleverna lära sig olika svetsmetoder, verkstadsteknik och ritningsläsning. Teori varvas med praktiska övningar i olika svetsbås, och utbildningen avslutas med en fyra veckor lång APL (arbetsplatsbelagt lärande) samt ett slutprov på skolan. Efter avklarat slutprov är eleverna sedan licensierade svetsare.

I samma veva som Ylva tog sin svetslicens fick hon även anställning på Stilmek där hon hade sin APL. Ett industriföretag som har sina affärsområden inom gruvindustri, processindustri, verkstadsmekanisk industri och lagerhallar.

I Ylvas klass så var det totalt tio elever som började, varav hälften var kvinnor. Efter utbildningens slut fick åtta av tio jobb direkt, vilket tyder på att det finns stor efterfrågan i branschen på svetsare. Många av eleverna fick jobb på det företag där de genomfört sin APL.

Vad vill du säga till andra som funderar på att söka utbildningen?

– Satsa bara på det, det finns inget att förlora! Inte trodde jag för några år sedan att jag skulle jobba inom industrin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>