Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Trevliga kollegor och bra lön viktigast när young professionals inom IT väljer arbetsgivare

Trevliga kollegor och bra lön viktigast när young professionals inom IT väljer arbetsgivare

Publicerat av: Redaktionen

När young professionals inom it i Sverige ska välja arbetsgivare är det ”Trevliga kollegor” och ”Bra lön” som värderas högst.

Det visar Academic Works årliga rapport ”Young Professional Attraction Index (YPAI)”, genomförd tillsammans med Kantar Sifo, som släpps idag.

Trevliga kollegor och bra lön viktigast när young professionals inom IT väljer arbetsgivare

Närmare 1700 studenter och akademiker i början av karriären inom it, så kallade young professionals, har deltagit i undersökningen.

63 procent av dem anser att ”Trevliga kollegor” är det absolut viktigaste när de väljer arbetsgivare tätt följt av ”Bra lön och förmåner” med 62 procent.

På tredje plats kommer ”Bra chef och ledarskap” med 54 procent, och därefter ”Goda utvecklingsmöjligheter” som hälften angav som det viktigaste kriteriet.

– I en lukrativ bransch som präglas av kompetensbrist kan det ha blivit så att lön och villkor nu uppfattas som utslagsfaktorer bland många arbetsgivare som senaste åren satsat på de mjuka faktorerna. Trivsel, utvecklingsmöjligheter och framför allt ledarskap känner vi igen sedan tidigare som något som skapar trygghet för juniora it- professionals, säger Sam Alvandpour, Business Area Manager IT för Academic Work.

It- och tekniksektorn ligger också i topp när young professionals rankar sina drömarbetsgivare.

Liksom förra året toppar Google årets mätning, och totalt hittar vi hela 6 it-bolag på topp 10-listan över de mest populära arbetsgivarna. Spotify hamnar på en tredjeplats följt av Tesla, Microsoft, Apple och Dice. Spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment är årets raket och tar sig direkt in på plats 11 av 100 i listan över mest ansedda företag i Academic Works undersökning.

– It- och tekniksektorn har varit attraktiv i de senaste mätningarna och vi ser att young professionals dras till företag som präglas av att de är nytänkande och som bidrar till utveckling i samhället, vilket många av it- och teknikföretagen gör. Dessutom är

många av företagen på topp tio listan duktiga på att lyfta just de här delarna i sin kommunikation vilket fler företag skulle kunna bli bättre på för att bli mer attraktiva som arbetsgivare, säger Isabelle Ahlman, Insights Manager på Academic Work

 

VIKTIGASTE KRITERIERNA VID VAL AV ARBETSGIVARE, IT:

Företag Index
1  Trevliga kollegor och bra stämning  63
2  Bra lön och förmåner  62
3  Bra chef och ledarskap  54
4  Goda utvecklingsmöjligheter  50
5  Flexibel arbetsplats och arbetstid  47
6  Utmanande och varierande arbetsuppgifter  41
7  Geografiskt läge/närhet till hemmet  30
8  Eget ansvar och egna beslut  28
9  Företagets värderingar och kultur  26
10  Nytänkande och framgångsrik arbetsgivare  17

 

TIO-I-TOPP-LISTAN, YPAI 2018 (It- och teknikbolag kursiverade):

Företag Index
1  Google  72
2  IKEA  67
3  Spotify  66
4  Tesla  63
5  Microsoft  62,8
6  Apple  62,5
7  Dice  60
8  Volvo  59,6
9  Ica  57,2
10  TetraPak  57

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>