Hem FORSKNING Framtidens molnexperter utbildas vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

Framtidens molnexperter utbildas vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

Publicerat av: Redaktionen

Att lagra data eller program utanför den egna organisationen, så kallad molnlagring eller ”cloud computing” blir allt populärare eftersom det gör att företagen slipper investera i egen dyr IT-utrustning.

Vid BTH utbildas studenter inom området och de är mycket eftertraktade av företagen efter examen.

I början av april meddelade Amazon Web Services (AWS) – ett av världens största företag inom molntjänster – att de under 2018 tänker öppna tre nya datahallar i Sverige för molnlagring.

Framtidens molnexperter utbildas vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

Dessa datahallar kommer att ge företagen i de skandinaviska länderna snabb uppkoppling och möjlighet att göra datakörningar och lagra sin data i närheten av den egna verksamheten – allt inom ramen för EU:s reglering vad gäller datasekretess.

För att företag ska kunna satsa på molntjänster behövs dock experter med rätt kunskaper för att skapa lösningar med den nya molntekniken.

– Efterfrågan på IT-experter med kunskaper om molntjänster förväntas öka i Sverige, speciellt med anledning av Amazons etablering, förutspår Emiliano Casalicchio, universitetslektor i datavetenskap vid BTH.

BTH är redo att utbilda dessa experter. Sedan 2016 finns det kurser i molnlagring eller ”cloud computing” där studenterna får både teoretiska och praktiska kunskaper.

– De lär sig att hantera virtuella servrar, allt från en enkel virtuell server till ett nätverk av virtuella servrar, och de lär sig att använda dessa i molnet, berättar Emiliano Casalicchio, som är ansvarig för kursen. Kursen är populär bland studenterna och gör dem redo för att arbeta med alla typer av molnteknologier, vilket gör dem eftertraktade av företagen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>