Studenters läsförståelse och användning av kurslitteratur ska kartläggas av myndigheter, det föreslår regeringen i vårändringsbudgeten för 2025.
– Kurslitteratur har en central roll inom högre utbildning och är viktig för studenters fördjupning av sina kunskaper.
Vi vet att kurslitteratur köps i allt lägre utsträckning, samtidigt som svenska universitet och högskolor larmar om bristande läsförmåga hos sina studenter. Att regeringen lägger fram det här förslaget är oerhört välkommet, säger Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna.
I vårändringsbudgeten föreslås att Statistiska centralbyrån (SCB) ska kartlägga hur läsförståelsen bland högskolestudenter har utvecklats, och följa upp läsförståelsens effekter på exempelvis genomströmning. Utöver det föreslås att Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ska kartlägga studenters användning av, och tillgång till kurslitteratur.
– Det gläder oss att regeringen tar sig an den samhällsviktiga frågan som kurslitteratur är. Nästa steg bör vara att tillsätta en utredning för att långsiktigt säkra tillgång och användning av kurslitteratur på universitet och högskolor. För att kortsiktigt rädda marknaden bör regeringen införa ett öronmärkt studiebidrag på 1000 kronor per termin, säger Per Kornhall.
Läromedelsförfattarna är en medlemsdriven intresseorganisation för alla författare av läromedel och kurslitteratur. Vi för författarnas talan och jobbar för att förbättra deras förutsättningar, villkor och rättigheter.