Namnkunnig jury utser vinnare i skogstävling för ungdomar
Hem EFTER PLUGGET Namnkunnig jury utser vinnare i skogstävling för ungdomar

Namnkunnig jury utser vinnare i skogstävling för ungdomar

Publicerat av: Redaktionen

SLU anordnar just nu en tävling för Sveriges gymnasieelever, där vinnarna får bestämma vad som ska hända med nio hektar skog.

Det vinnande lagets beslut genomförs under våren.

Nu är juryn för tävlingen utsedd, där bland andra Maria Wetterstrand och Heidi Andersson ingår.

SLU:s tävling går ut på att ungdomarna ska få bestämma vad som ska hända med drygt nio hektar skog utanför Uppsala. Tävlingen riktar sig till Sveriges gymnasieelever som har chansen att få fatta beslut om en riktig skog.

Eleverna skickar in tävlingsbidrag där de argumenterar för sin ståndpunkt. Vinnarna utses av en jury som består av:

  • Namnkunnig jury utser vinnare i skogstävling för ungdomarMaria Wetterstrand, tidigare riksdagsledamot och nu VD för Miltton Europe
  • Maria Wiman, lärare (utsågs 2019 till Sveriges bästa av Handelskammaren) och skoldebattör
  • Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap, SLU (även känd som expert från SVT:s Den stora älgvandringen)
  • Heidi Andersson, skogsägare, planetskötare och armbryterska

– Skogen är en unik tillgång för Sverige. Den ger oss stora möjligheter i omställningen: vi kan bygga hus, ersätta fossilplast och producera nya drivmedel. Men behovet av biomassa är långt större än till­gången, och det ställer stora krav på hur vi använder skogen. Beslut som fattas idag kommer att påverka ungdomar framöver. Den här tävlingen ger dem möjlighet att göra sina röster hörda i skogs­debatten, säger Maria Wetterstrand, VD för Miltton Europe.

Tävlingen pågår till och med 8 februari. Det beslut som tas av det vinnande laget: bevara skogen; avverka skogen eller bevara halva och avverka halva, genomförs under våren. För att delta i tävlingen ska eleverna ha arbetat med Skogslabbet, ett nytt läromedel om skog från SLU.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>